вівторок, 14 лютого 2012 14:19

У найближчі 10 років самозабезпечення газом Україні "не світить" - експерт

У найближчі 10 років самозабезпечення газом Україні "не світить" - експерт

Заяви українських політиків про швидкий перехід України на самозабезпечення газом безпідставні.

Таку думку висловив заступник директора аналітичного центру "Експертна рада" Гліб Простаков в ефірі "Ера FM".

"Думаю, що питання про самозабезпеченні України власним газом і ті оптимістичні заяви, які звучать з вуст українських політиків, не мають під собою підстави. Тому що в найближчій перспективі, навіть досить довгої - до 10 років, ми не зможемо себе забезпечити себе газом власного видобутку", - сказав він.

Свою позицію фахівець пояснив відсутністю в Україны необхідних технологій для розробки власних уже діючих родовищ, а також недостатнім інвестуванням в галузь.

"Україна може видобувати так званий вторинний газ - на все тих же родовищах, на яких він видобувається зараз, тільки на великих глибинах. Але таких технологій немає в Україні. Вони є у іноземних компаній, які не прийдуть до України доти, поки тут не сформується відповідний інвестиційний клімат, і влада не зможе дати досить сильні гарантії іноземним інвесторам, щоб вони реалізовували великі інфраструктурні проекти", - зазначив Простаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жеваго отримав контроль над найбільшим сталеливарним заводом Чехії

За його словами, видобуток власного газу залежить від того, чи буде реформований найближчим часом НАК "Нафтогаз України".

"... чи будуть виділені з нього компанії, які видобувають газ, чи будуть в них інвестиційні вливання. Цим компаніям дуже потрібні гроші, вони вкрай недофінансовані. За великим рахунком, вони вже багато років стагнують", - резюмував Простаков.

Зараз ви читаєте новину «У найближчі 10 років самозабезпечення газом Україні "не світить" - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути