неділя, 09 лютого 2014 20:00
Михайло Гончар
Михайло Гончар
Директор енергетичних програм центру "Номос"

У боргах "Нафтогазу" винен уряд

Українські урядовці схильні всі свої провали скинути на Майдан. У тому числі, й борги "Нафтогазу" перед "Газпромом". Більшої дурні складно придумати. Насправді це результат урядової політики в останні роки. Просто тепер уряд намагається використати поточну політичну ситуацію для дискредитації протестного руху.

Але протестувальники ніяким чином не задіяні у ланцюжках, пов"язаних із платежами за газ. Тож ніяким чином політична ситуація не могла вплинути на те, що "Нафтогаз" як корпоративна структура не може вчасно розраховуватися за спожитий газ. Це питання відповідальності української корпорації та урядовців, які мали б тримати цю проблему під контролем.

Складна ситуація "Нафтогазу" зумовлена насамперед неплатежами українських споживачів. Причому, не населення, бо воно якраз платить справно. А от, наприклад, підприємства комунальної енергетики станом на 3 лютого заборгували майже 27 мільярдів гривень. Цих коштів цілком би вистачило для розрахунку з "Газпромом". Поза тим, уряд не слідкував за платіжною дисципліною суб"єктів господарської діяльності, а займався проблемою знищення Майдану. Тепер шукає крайнього. Припускаю, що дехто з урядовців діяв зумисне, допустивши такі неплатежі. Адже фінансова неспроможність "Нафтогазу" діє на користь Кремля, який схиляє українське керівництво до силового варіанту.

Виконуючий обов"язки прем"єра Сергій Арбузов у цій ситуації мав би не на Майдан показувати пальцем, а звернутися до Москви, щоб вона виконала свої зобов"язання та надала другий транш обіцяної 16 грудня Путіним Януковичу "допомоги" Україні в розмірі 15 мільярдів доларів. Зрозуміло, що цей транш повернувся б відразу до Росії, але це була б оплата за поставлений газ. Поза тим прем"єр поводиться як політична фігура, а не урядовий менеджер, і лише репродукує політиканські заяви на злобу дня.

Взагалі, складається враження, що неплатежі українських комунальних підприємств "Нафтогазу" в останні три місяці затримувалися штучно. Причому це робилося за сценарієм Кремля. Адже Росія хоче показати Заходу, що Україна – це не держава, як раніше говорив Путін. Мовляв, ми їй на третину знизили ціну на газ, а вона навіть цього не може оплатити. До того ж в Україні є серйозний внутрішній конфлікт. Тому Євросоюз має послухати Москву і прискорити втілення проекту "Південного потоку".

У такій ситуації український уряд повинен не займатися репресіями, а негайно відновити дисципліну платежів суб"єктів господарювання перед "Нафтогазом". Тоді проблема газового боргу "Газпрому" зникне.

Зараз ви читаєте новину «У боргах "Нафтогазу" винен уряд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути