понеділок, 25 квітня 2016 07:55

Сирну паску два дні тримають у холодильнику

Автор: ФОТО З САЙТА www.k1.ua
  Заварну львівську сирну паску готують за кілька днів до свята. Має постояти в холодильнику, щоб загуснути
Заварну львівську сирну паску готують за кілька днів до свята. Має постояти в холодильнику, щоб загуснути

— Зробити варену паску наважувалася три роки. Скуштувала її у родички зі Львівщини. Смак — схожий на вершковий крем, але не такий жирний, — розповідає 33-річна Олена Жван із Вінниці.

Сирну паску починає готувати в Чистий четвер. Треба, щоб вона добре визріла в холодильнику. Тоді триматиме форму і легко нарізатиметься.

— Півкілограма сиру пропускаю через м'ясорубку. Роб­лю це двічі. Півсклянки родзинок мию, заливаю окропом, підсушую на паперовому рушнику. До сиру додаю три яйця, склянку сметани або жирних вершків, півсклянки звичайного і чайну ложку ванільного цукру. Все перемішую. Наприкінці кладу 100 грамів масла, нарізаного кубиками. Збиваю міксером.

Сирну масу переливає в каструлю з товстим дном. Ставить на слабкий вогонь. Варить, постійно помішуючи.

— Не лякайтеся, коли під час нагрівання сир ставатиме рідшим, — говорить Олена. — Масу треба довести до кипіння, але не кип'ятити. На поверхні сиру з'являться бульбашки. Можна стежити за допомогою кухонного термометра. Сир кипітиме при 96 градусах. Тільки досягне цієї температури, треба вимкнути й переставити каструлю в миску з холодною ­водою.

Потім сир ставлять у каструлі на 2 год. у холодильник. За цей час маса загусне.

— В охолоджений сир додаю родзинки і півсклянки горіхів. Вимішую ложкою і переливаю в форму для паски, застелену двома шарами марлі. Накриваю чимось пласким. Придавлюю кружкою з водою, знизу підставляю глибоку тарілку для сироватки. Кладу в холодильник на два дні, — каже. — Ця сирна паска на смак неймовірна. З'їдають першою.

Паску без випікання роблять із тертим шоколадом

— Маю також простіший рецепт сирної паски. Її не треба варити чи випікати. Беру півкілограма сиру, 50 грамів вершкового масла, півсклянки сметани, півсклянки цукру і півплитки шоколаду. Сир двічі пропускаю через м'ясорубку або перебиваю блендером, щоб був однорідний. Додаю сметану, цукор, вершкове масло і натертий шоколад. Усе це викладаю в форму для паски. Торік взяла пластикову форму, а перший раз робила у квітковому горщику, — розповідає 33-річна Олена Жван із Вінниці.

Застеляє форму двома шарами марлі, викладає сирну масу. Ставить у глибоку тарілку. Притискає пласкою дошкою і кружкою з водою.

— За два дні витягаю паску. Ріжу порційними шматками. На смак нагадує сирну масу з магазину. Але сухіша, приємніша на смак.

Зараз ви читаєте новину «Сирну паску два дні тримають у холодильнику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути