— Зробити варену паску наважувалася три роки. Скуштувала її у родички зі Львівщини. Смак — схожий на вершковий крем, але не такий жирний, — розповідає 33-річна Олена Жван із Вінниці.
Сирну паску починає готувати в Чистий четвер. Треба, щоб вона добре визріла в холодильнику. Тоді триматиме форму і легко нарізатиметься.
— Півкілограма сиру пропускаю через м'ясорубку. Роблю це двічі. Півсклянки родзинок мию, заливаю окропом, підсушую на паперовому рушнику. До сиру додаю три яйця, склянку сметани або жирних вершків, півсклянки звичайного і чайну ложку ванільного цукру. Все перемішую. Наприкінці кладу 100 грамів масла, нарізаного кубиками. Збиваю міксером.
Сирну масу переливає в каструлю з товстим дном. Ставить на слабкий вогонь. Варить, постійно помішуючи.
— Не лякайтеся, коли під час нагрівання сир ставатиме рідшим, — говорить Олена. — Масу треба довести до кипіння, але не кип'ятити. На поверхні сиру з'являться бульбашки. Можна стежити за допомогою кухонного термометра. Сир кипітиме при 96 градусах. Тільки досягне цієї температури, треба вимкнути й переставити каструлю в миску з холодною водою.
Потім сир ставлять у каструлі на 2 год. у холодильник. За цей час маса загусне.
— В охолоджений сир додаю родзинки і півсклянки горіхів. Вимішую ложкою і переливаю в форму для паски, застелену двома шарами марлі. Накриваю чимось пласким. Придавлюю кружкою з водою, знизу підставляю глибоку тарілку для сироватки. Кладу в холодильник на два дні, — каже. — Ця сирна паска на смак неймовірна. З'їдають першою.
Паску без випікання роблять із тертим шоколадом
— Маю також простіший рецепт сирної паски. Її не треба варити чи випікати. Беру півкілограма сиру, 50 грамів вершкового масла, півсклянки сметани, півсклянки цукру і півплитки шоколаду. Сир двічі пропускаю через м'ясорубку або перебиваю блендером, щоб був однорідний. Додаю сметану, цукор, вершкове масло і натертий шоколад. Усе це викладаю в форму для паски. Торік взяла пластикову форму, а перший раз робила у квітковому горщику, — розповідає 33-річна Олена Жван із Вінниці.
Застеляє форму двома шарами марлі, викладає сирну масу. Ставить у глибоку тарілку. Притискає пласкою дошкою і кружкою з водою.
— За два дні витягаю паску. Ріжу порційними шматками. На смак нагадує сирну масу з магазину. Але сухіша, приємніша на смак.