понеділок, 11 лютого 2013 06:15

Морські гребінці їдять із грибним соусом
6

Грибні шапки ріжуть дрібними шматками
Цибулю й часник присмажують із грибами
У соус вичавлюють сік лимона
Вливають вершки 36-відсоткової жирності
Гребінці смажать на оливковій олії

Шеф-кухар столичного ресторану "Пауз Кафе" Ігор Брагін, 36 років, до Дня закоханих, 14 лютого, готуватиме морські гребінці з грибами. Пристосував цю французьку страву до українського смаку.

— Гриби люблять майже всі, тому поєднав із гребінцями. Вершки замінив сметаною. Вона кислувата, тому смакуватиме краще. Страва виходить легка й ніжна. Дуже вишукана, бо морські гребінці щодня не готують. Це делікатний молюск — якраз для жіночого смаку. Морські гребінці запивають білим вином.

На чотири порції вистачить 100 г молюсків. Мають бути завбільшки з гривневу монету, не сірі, а білі з жовтуватим відтінком. Доки розмерзаються,  робить соус. Бере за основу літр овочевого бульйону. Його готують завчасно — на малому вогні проварюють картоплю, капусту, моркву.

— В посудину з товстим дном кладу 160 грамів масла і ставлю на малий вогонь. На великому перепалиться й гірчитиме. Краще брати з жирністю 72 відсотки. Соус готую близько години.

Висипає на масло 300 г накраяної соломкою цибулі, тушкує 10-15 хв., доки не стане прозорою. Так само нарізує 400 г кореню фенхелю, додає 5 г фенхелевих зернят. Витискає сік одного лимона і тушкує 20 хв. Час від часу помішує. Потім вливає гарячий овочевий бульйон та доводить до кипіння. Солить і додає 600 г сметани.

— Можна вершків 36-відсоткової жирності. Страва буде солодкувата. Можна комбінувати вершки зі сметаною. Тоді соус мліє ще хвилин 15.

Готовий відстоює півгодини. Одночасно готує шампіньйони.

— Ніжки жорсткі, з них можна суп зварити. А до гребінців краще взяти шляпки. Тому треба вибрати 400 грамів великих грибів. Приготовані з вершками називаються "дюксель".

На ложці масла злегка тушкує дрібно накраяні два зубці часнику й цибулину. Шляпки грибів нарізує середніми кубиками та поливає соком лимона. Вкидає до присмаженої цибулі з часником. Тушкує, доки не випариться вся рідина. Солить і додає 20 г панірувальних сухарів.

Тримає на вогні 2 хв. Знімає з плити, кладе 60 г вершків або сметани, перемішує і накриває. Гриби готові. Тримає на теплому, щоб не захолонули. В цей час смажить гребінці на оливковій олії по хвилині з кожного боку. Перед тим присолює.

— Страву подають на блюді на листках салату. Викладають гриби, гребінці та поливають соусом. Перед тим його проціджую через сито, щоб був однорідний.

Зараз ви читаєте новину «Морські гребінці їдять із грибним соусом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути