Черкащанка 43-річна Валентина Долотенко готує пісні котлети із вівсяних пластівців, картоплі й печериць. Рецептом поділилася черниця одного з монастирів області.
— Торік весною на базарі зустріла знайому. Купляла печериці. Це було якраз у Великий піст. Розказала, як в монастирі готують смачні котлети. Записати рецепт не було чим, дома спробувала приготувати по пам'яті. На диво, страва вийшла. Я сама посту дотримуватися не можу, бо маю проблеми зі шлунком. Але періодично готую ці котлети, якщо немає м'яса, а хочеться смачненького, — розповідає Валентина.
Відмірює склянку вівсяних пластівців, засипає в каструлю й заливає туди півсклянки окропу. Залишає під кришкою на 20 хв. У цей час чистить велику картоплину. Натирає дрібно, як на деруни.
— Цибулину можна порізати кубиками, а можна теж потерти. Я ріжу. Люблю, щоб шматочки було відчутно, — каже. Виймає із холодильника печериці, відбирає дві найбільші й кришить кубиками. Вкидає у каструлю із вівсяними пластівцями, додає цибулю. Видушує зубок часнику.
— Знайома черниця казала, що у фарш яєць не додають, бо у піст не можна. Я одне вбиваю, щоб трималося купи, — солить і перчить за смаком. — Як є зелений кріп, можна порізати. Інколи натираю морквину. Якось пробувала куряче філе вмолоти — вийшло те, що треба. М'ясо хоч і пісне, але його пом'якшують пластівці й гриби.
Господиня формує котлети. Обвалює в панірувальних сухарях і підсмажує на олії до готовності. Смакують із пюре або салатом із овочів.
Коментарі