понеділок, 03 серпня 2015 07:30

До цвітної капусти додають йогурт

— Вродила цвітна капуста. Головки тверді, міцно тримаються купи. Можна робити салати й запіканки. Я люблю таку, а чоловік не дуже. Придумую, щоб їла вся сім'я, — каже 30-річна Тетяна Іванішина з міста Козятин на Вінниччині.

Найулюбленіша страва — цвітна капуста в молочному соусі, — розповідає. — Запіканка дуже ніжна, за смаком нагадує гриби. Можна їсти як основну страву й подавати до каші, пюре. ­Холодною добре ріжеться.

Для приготування треба качан капусти, півлітра молока, дві столові ложки борошна, щіпку мускатного горіха, зелень і 100 грамів твердого сиру.

— Капустину ламаю на дрібні суцвіття і варю в підсоленій воді 10–15 хвилин. Відціджую, дати стекти, — каже Тетяна. — Доки стигне, готую соус. Підсмажую дві столові ложки борошна до легкого золотистого кольору. Вливаю півлітра гарячого кип'яченого молока й перемішую ложкою. Додаю щіпку мускатного горіха, сіль, перець. Соус має бути, як сметана, якщо загустий — додаю ще трохи молока. В форму для запікання викладаю капусту й заливаю соусом. Ставлю на 15 хвилин у духовку. За 5 хвилин до готовності посипаю тертим сиром.

Для гостей господиня фарширує цвітну капусту. Подає її як гарячу страву замість бабки.

Не розбирає на суцвіття, лише злегка обрізує середину. Якщо починає розвалюватися, скріплює зубочистками. Всередину кладе фарш — як на котлети. Ставить на деко, змащує майонезом і запікає 40 хв.

— Тепер у всіх мода сидіти на дієтах. Жінку не заставиш з'їсти шмат сала чи ковбаси, тим більше бараболю. А ця страва малокалорійна. Для гостей краще дати охолонути і підігріти. Тоді можна нарізати тоненькими скибками. Свинячий фарш можна замінити курячим, додати гриби, рис.

Дітям готую салат із цвітної капусти. Даю її малим із півроку, бо має багато вітамінів. Не дує животик і легко засвоюється. Для трирічної доньки цей салат заміняє повноцінну страву в обід. Іноді ставлю й для дорослих. Ніхто не вгадає, що то капуста.

Капустину розбирає на дрібні суцвіття й відварює 5 хв. у підсоленій воді. Дає охолонути. Додає відварену ковбасу чи курятину, молодий відварений горошок, зелень. Заправляє несолодким йогуртом.

Зараз ви читаєте новину «До цвітної капусти додають йогурт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути