пʼятниця, 08 червня 2012 21:22

Шведські фани на Трухановому сидять у багнюці, без світла й води
16

Сьогодні в наметове містечко на столичному Трухановому острові впродовж дня приїжджали перші шведські вболівальники. Це близько 400 людей.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

Для них на території мали побудувати кепмінг, наметове містечко, сцену з великим плазмовим телевізором, підвести електрику та встановити душові кабіни й туалети.

На пляжі вздовж берега постійно ходять міліціонери. Там встановили будку з охороною. Фанів привозять на таксі, потім вони з рюкзаками та подушками реєструються біля намету організаторів. Він знаходиться неподалік Пішохідного мосту на Трухановому.

"Є місця для чотирьох-п'яти тисяч, - виходить із мікроавтобусу Інго Сьоделонд зі шведського міста Гетеборг. Він із фірми, яка займалась організацією поїздок до України на чемпіонат Європи. - Ніхто з тих, що приїхав сюди, територію не покидав. Так, поки немає світла та води. Зранку о 10-ій з'явився "вай-фай", о четвертій обіцяли дати воду, після 9-ої вечора - світло. Але ми часто їздили на чемпіонати до Німеччини та Австрії, були готові до того, що можуть бути недоліки. Головні умови - це душові та туалети".

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

Інго - на вигляд має років 50, говорить англійською. Вік називати відмовляється. Він із сивою бородою та в жовто-блакитному шарфику.

"В інших країнах ми легко вирішували всі проблеми, пов'язані з приїздом вболівальників та їх облаштуванням. У вас потрібно про кожну частину роботи домовлятись із різними організаціями. Влада дуже бюрократична, - скаржиться. - Українці гарні люди, але у вас усе дуже дорого. Ніч у готелі коштує 500 євро. Якби не такі ціни, то щасливими була б приїхати більшість шведів. Знаю, що наші вже купались у Дніпрі, це непогано, головне, щоб звідти не пили воду. Спробував ваш борщ та "лашлики", чи шашлики. Дуже сподобалось".

Біля мосту стоїть "швидка,  лікарі  поруч сидять навпочіпки. За ними - намет з рятувальниками. Всередині нього вісім кушеток, посередині стіл.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

"Поки ніхто не втопився, не рятували, - посміхаються чоловіки. Вони з рятувальної служби КМДА. - Чергувати будемо добу, потім інші. Ще з нами тут будуть лікарі з медицини катастроф".

Вузькими пішохідними вуличками Труханового їздять трактори, маленькі вантажівки та екскаватори. На клумбах жінки саджають квіти, чоловіки з лопатами риють ями.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

У кемпінгу для автомобілів стоїть одна машина. Навколо - жодної людини. Територія після дощів брудна, всюди глина перемішана з бур'янами.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

Подалі на стоянці для трейлерів - два будиночки-автомобілі. На розкладеному шезлонгу засмагає чоловік. Поруч вішалка для речей та до стовпів прикручений шведський прапор.

55-річний Ганс Торнквіст встає з шезлонгу та одягає майку.

"Із друзями приїхав сьогодні о 4-ій ранку. До України дісталися за 2 доби, - посміхається. - Проїхали 2000 кілометрів. Трейлер обладнаний душовою, є туалет, плита для приготування їжі. Пиво, воду, сосиски привезли з собою. Готуємо "хот-доги". Поки не пробували вашої їжі. Лише заїжджали в "МакДональдс". Він такий самий, як і в нас. А де знайти "Будда-бар"? Хочемо туди піти. Ще спробувати українського пива".

Розказує про умови в таборі.

"Вони не прекрасні, але нормальні. Ми задоволені. Не маємо електрики, мабуть, слід почекати один чи два дні, коли нам її підведуть. У цілому мені сподобалося, що Україна, як і Швеція, має дуже великі простори. І тут багато полів, лугів. Немає великої кількості будівель навколо. Інші країни дуже щільно забудовані. Приємно здивувало те, що ми за 20 хвилин перетнули кордон між Польщею та Україною. Всі попереджали, що на митниці доведеться стояти понад 4 години".

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

Зауважує, що не сподобалися дороги у містах.

"Вони дійсно погані. Крім того, ми не розуміємо ваші знаки, а англійською мовою їх майже немає. Небагато знав про Україну раніше. Чув... як її ім'я? Вона зараз у в'язниці. Відома жінка-політик. Ми чули про неї багато разів. Ще перед чемпіонатом тут убили 50 тисяч собак із вулиці. Раніше вони тут бігали, а їх убили. Це нас вразило. Не знаю, наскільки це правда. Але так, принаймні, передавали по шведському телебаченню".

Власник бензоколонки Ян Берквіст, 50 років, сидить неподалік за розкладним столом, курить кубинські сигари, п'є пиво "Карлсберг" із металевих пляшок. Підлога устелена пластиковим покриттям. Над головою натягнутий тент.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

"Я знав, як буде по-українськи "чірз", але забув. А, точно, "будьмо!". Також знаю "да". Це, здається, російська мова, - втручається в розмову. - Ми пробудемо тут сім днів. Заплатили за місце у кемпінгу близько 6000 гривень на тиждень за чотирьох. Я був на чемпіонаті Європи в Німеччині. Це нормальна ціна. Але умови там були набагато кращі. Це ж насправді не кемпінг. Чи ви знаєте, що таке кемпінг? Поїдьте у Швецію. Там ми маємо басейни, спортивні майданчики, все вкрито зеленою травичкою. А тут грязюка".

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

"Ви бачили тут електрику? Ходімо, я покажу, - додає Торнквіст. Веде до трансформатора, який знаходиться в 10 метрах. Бере в руки купу дротів. - Вони всі відрізані".

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

Шведи, молоді хлопці років по 25-30, вештаються островом. Посміхаються перехожим, фотографують Дніпро. Видно, що нудьгують. Сьогодні на Трухановому поставили намет із українськими сувенірами.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

"Поки ніхто нічого не купував. Але цікавились. Найбільше вишиванками та цими поясами, - продавець 18-річна Анастасія Бреннер показує  шкіряний пояс із хутром. - Це з собаки, дуже добре гріє. Коштує 300 грн. Ще м'яч усіх зацікавив. Він зверху дерев'яний, розміром із справжній. А всередині металева фляга. Можна щось наливати".

Заходимо в стаціонарний туалет. Всередині чистенько. Є умивальник. Але немає води та туалетного паперу. В унітазах нагиджено, змити нічим.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

"Я був на "Євро" в Австрії, і там постійно був дощ. Тому тут мені подобається більше, - каже 19-річний Ола Рапейс. Разом із трьома друзями-однолітками він лежить у розкладному шезлонгу на пляжі. Засмагає. Щойно викупався у Дніпрі. Неподалік розкладений намет із швецьким прапором. Стоять рюкзаки та взуття. До України хлопці дісталися автомобілем. - Машину залишили на парковці. Вона єдина на цій парковці. Коли були у Сарнах в Рівненській області, їли суп і пили Львівське пиво. У вас дуже низькі ціни. У нас півлітри пива коштує на ваші гроші 50 гривень, тут можна купити за 5-10 гривень".

Каже, що планують бути в Києві два тижні. І жити на Трухановому острові. За стоянку заплатили 2500 гривень. Так само коштували білети на всі три матчі зі Швецією.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

"Про Україну чули небагато. Знаємо Андрія Шевченка, дуже сильний футболіст. Ще "Шахтар", "Динамо" (Київ). І у вас є Тимошенко. Але ми не хочемо говорити про політику".

В івент-зоні, де має бути великий плазмовий екран, гримить будівельна техніка. Сцену монтують. Тут теж стоїть трейлер.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

Біля нього чотири чоловіки та дівчина - 22-річна Ізабел Єйчхолм.

"Я не очікувала, що все буде таке необладнане. Я розумію, що табір ще обладнають. Але ж це буде пізніше. Це найбільша проблема поки що", - каже, вона - з групи підтримки, яка буде супроводжувати фанатів до стадіону і назад у кемпінги.

Поруч із ними у величезному шатрі будівельники кладуть дерев'яну підлогу. Пройти неможливо, всюди розкидані дроти та дошки.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

"Осторожно, девушка, не убейтесь, - підтримує за руку Євген Олександров, представник кейтерінгової компанії "Фуд-фекторі". - Готове тут усе відсотків на 15. Насправді почали ми тільки сьогодні зранку, хоча дуже довго готувалися. Нам не дали електрики, а без неї нічого не встигнемо. По хорошому тут потрібно ще тиждень працювати, аби все зробити. А нам за ніч треба встигнути. Думаю, що шведи дуже розчаровані".

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

Зараз ви читаєте новину «Шведські фани на Трухановому сидять у багнюці, без світла й води». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

132

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути