четвер, 07 червня 2012 10:57

"З українськими дівчатами легко знайомитися, їм подобаються іноземці"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Чад Зоратлі: ”Українську вивчив за півроку”
Чад Зоратлі: ”Українську вивчив за півроку”

— Найбільша проблема в Україні — мало людей знають англійську. Старші люди взагалі не розуміють, — каже 25-річний Чад Зоратлі.

Він із грецької столиці Афіни. За освітою психіатр. 2008-го приїхав до Львова на медичну практику. Торік вступив на архітектурний факультет Львівської політехніки. Винаймає квартиру, працює адміністратором кафе "Мюзік лаб".

Зустрічаємося на площі Ринок, в центрі Львова. Чад у коротких джинсових шортах, поверх зеленої футболки — чорна безрукавка. розповідає про свій досвід перебування в Україні. Говорить українською. Слова, яких не знає, промовляє англійською.

— Українську вивчив за півроку, — каже. — Допомагали друзі, ходив на приватні курси. Мова у вас легка, мелодійна. Найуживаніші слова — "хліб, кава, пиво, вулиця, кохана" швидко запам'ятовуються й легко вимовляються. Як тільки приїхав в Львів, виручали жести. Українці завжди хочуть допомогти іноземцю, навіть коли не знають як. Повільно розтягують українською слова, наче до мене так швидше дійде.

Сідаємо в кафе, Чад замовляє кока-колу з льодом.

— У вас дешева їжа. Пообідати в ресторані можна за 50 гривень. Харчуюся найчастіше у грецьких кафе. А з вашої кухні люблю вареники з картоплею. Раджу всім спробувати — не маю з чим навіть порівняти цю страву. Якщо їдеш в Україну побухати й погуляти на Євро — це якраз те, що треба. Алкоголь удвічі дешевший, ніж у Європі.

Каже, торік попав у лікарню швидкої допомоги на вул. Топольній.

— Ногу підвернув на вулиці. Лікарі наклали шину, грошей ніхто не просив. Я дав сотню — так друзі порадили. Якщо приймаєте якісь особливі ліки, маєте діабет чи ще щось — беріть в Україну із запасом. Тут деякі медикаменти можна тільки через знайомих дістати. Якщо з вами щось станеться — дзвоніть у "швидку". До іноземців краще ставляться, ніж до своїх. У лікарні завжди хтось трохи розуміє англійську.

Повз столик проходять двоє дівчат у білих шортах і футболках. Чад усміхається їм, махає рукою.

— З українськими дівчатами легко знайомитися, їм подобаються іноземці. Вони більш розкуті, коли по двоє-троє гуляють. Простіші за наших. В Афінах дівчина зразу спитає: "Машина є?". Як нема — не витрачатиме на тебе час. А українки щиро цікавляться звідки я, чим займаюся.

Чад Зоратлі радить приїжджим не носити з собою велику суму грошей. Тільки паспорт.

— Важливі документи та гроші залишайте у сейфі в готелі або в якомусь надійному місці. Два роки тому з куртки в дорогому кафе у мене вкрали гаманець. Міліція знайшла злодія. Повернули і кредитки, і гроші. Але не було головного — військового квитка. На його переоформлення пішло багато грошей і часу. В Україні, де є скупчення народу, — на площах, у маршрутках, — повно злодюжок. Фотоапарат треба пильнувати. У кафе — не класти на стілець поряд, не вішати за спину. В Європі теж таке є.

В Україні Чад ніколи не мав проблем із міліцією.

— Без причини не зупинять. Сьогодні бачив, як двоє патрульних у якогось босого і п'яного хіппі питали документи. На вулиці пити не можна, але в Європі скрізь так. Якщо треба в туалет — заходжу в будь-яке кафе.

Купувати продукти радить у супермаркетах або на ринках.

— У маленьких магазинах можуть бути зіпсовані харчі. У вас такі етикетки незрозумілі, що чорт ногу зломить. Але коли я добре вивчив українську — почав ходити на базари. Там такі колоритні бабусі. Учора купував шпинат, одна спитала, звідки я. Каже: "Сину, я тобі задарма віддам". Ціну мені завжди знижують, коли чують, як я по-українськи стараюся говорити.

Востаннє був удома торік на Великдень.

— Добиратися в Україну з Європи дорого й некомфортно. Літаків мало й дорогі, автобуси старі й повільні, поїздів обмаль. У Грецію лечу через Польщу. Зі Львова додому привіз шоколад, тут він смачний і дешевий. А ще гречку. Вперше спробував її тут.

Зараз ви читаєте новину «"З українськими дівчатами легко знайомитися, їм подобаються іноземці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути