субота, 25 лютого 2017 20:24

Фахівці розповіли, чому не можна надміру допомагати дітям з уроками

Фахівці розповіли, чому не можна надміру допомагати дітям з уроками
Фото: teacher.at.ua

Дітей, які щодня з великим ентузіазмом виконують домашнє завдання, не багато. Відтак, батьки не тільки допомагають дітям, a й часто виконують уроки замість них.

Учням варто якнайменше допомагати із домашніми завданнями, переконані педагоги. Надмірна увага батьків може призвести до безвідповідальності дітей.

"Перш за все, не можна дитині дати відчути, що за неї хтось може щось зробити. Якщо мама часто робить за неї домашнє завдання, у майбутньому та розраховуватиме не на себе, а на чиюсь допомогу. У неї не формуватиметься почуття відповідальності, бажання y майбутньому самостійно працювати. Домашні завдання y школі для того й потрібні, щоб розвинути оцю самостійність, почуття обов'язку", - розповідає Gazeta.ua директор київської гімназії №7 Катерина Спітковська.

За словами педагога, іноді нелюбов дитини до виконання уроків – це провина батьків.

"Часто батьки допомагають дитині з уроками, бо бояться поганих оцінок. Вони мають більше довіряти дітям. Якщо син або донька виконає уроки погано й отримає за це низьку оцінку, то осоромиться перед класом. Наступного разу дитина докладе максимум усиль, щоб усе виконати якомога краще. Це стимулюватиме до самостійності",- каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виконувати домашні завдання з дитиною - поради психолога

Замість того щоб допомагати дітям із виконанням завдань, її варто мотивувати. Краще заохочувати робити це якісно, наводити аналогії задач і вправ із дорослим життям.

"Слід пояснити, що кожен шкільний предмет важливий для подальшого навчання і здобуття улюбленої професії. Змалку слід формувати позитивне ставлення до навчання. Не можна перетворювати виконання уроків на покарання та залякування майбутніми труднощами. Важливо, щоб дитина відчувала від батьків моральну підтримку й повагу", - розповідає Gazeta.ua шкільний психолог Наталія Носаль.

У Києві більше 10 тис. дітей не ходять до звичайних шкіл. Вони навчаються на екстернатній, індивідуальній чи дистанційній формах навчання.

Зараз ви читаєте новину «Фахівці розповіли, чому не можна надміру допомагати дітям з уроками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути