субота, 25 лютого 2017 10:30

Українські вузи — це фабрики з друкування дипломів

Українські вузи — це фабрики з друкування дипломів
фото: Тарас Подолян

Більшість українських вишів — не освітні заклади, а інституції з освоєння бюджетних грошових потоків, говорить в інтерв'ю журналу "Країна" співзасновник платформи масових відкритих онлайн-курсів Prometheus Іван Примаченко.

"Це не освіта взагалі, а фабрики з друкування дипломів, які викачують бюджетні гроші. Імітують освіту фактично за негласною змовою зі студентами. Вони роблять вигляд, що вчаться і вірять, що їх навчають. А держава за це платить", - говорить свівзасновник Prometheus.

На його думку, українську освіту потрібно реформувати.

"Має пройти фундаментальна реформа підготовки вчителів і викладачів. Зарплати потрібно різко збільшити для того, щоб із фахівців йшли викладати не лише фанатики, у хорошому сенсі. Але більше заробляти мають тільки ті, хто пройде перенавчання і незалежну переатестацію, щоб підтвердити рівень викладання за світовими стандартами.

Це означає, що ми маємо створити програму педагогічної перепідготовки на базі провідних освітніх шкіл Harvard та Stanford, а не того, що відбувається в наших педагогічних вишах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2016 рік був переломним для освіти – співзасновник Prometheus

Скорочення кількості вузів — один із обов'язкових моментів. Але маємо реформувати систему з-середини для того, щоб наповнити навчальні заклади реальним змістом, каже Примаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співзасновник безкоштовних онлайн-курсів: класична освіта вмирає

"В нас немає політичної волі до непопулярних реформ. Одна з таких — реформа фінансування. Зараз недостатньо виділяють коштів на підготовку одного студента. Їх потрібно різко збільшити. А це можна зробити за рахунок скорочення державного замовлення в першу чергу, яке зараз розпорошується на імітацію навчання. Виходить, що майже ніхто не отримує реальної освіти. Це дуже непопулярна теза, яка дуже не сподобається", - додав він.

Повну версію інтерв'ю з Іваном Примаченком читайте у новому номері журналу "Країна від 24 лютого 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Українські вузи — це фабрики з друкування дипломів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі