четвер, 23 лютого 2017 18:31

Співзасновник безкоштовних онлайн-курсів: класична освіта вмирає

Співзасновник безкоштовних онлайн-курсів: класична освіта вмирає
фото: Тарас Подолян

Класична освіта без елементів онлайн-технологій помиратиме дуже шидко через економічні та якісні показники.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів співзасновник платформи масових відкритих онлайн-курсів Prometheus Іван Примаченко.

"Оффлайн-навчання не залишиться взагалі. Це економічно й логічно неможливо. Вся освіта перейде у змішаний формат у найближчі 10-15 років. Освіта без елементів онлайну матиме настільки ж дивний вигляд, як школа чи університет без книжок", - говорить Примаченко.

За його словами, у змішаному навчанні є низка переваг: "Я даю дивитися лекції найкращих викладачів світу, а ви - ні. До кого підуть студенти? Крім того, мені це майже нічого не вартує, а вам кожна година ваших викладачів коштує. У вас лише начитка лекцій, а я завдяки демонстрації теорії онлайн можу час викладачів приділити інтерактивній роботі зі студентами. Й навчити значно краще, індивідуально підлаштовуючись під них".

Щоправда зараз немає ще жодної освітньої системи у світі, яка повністю перейшла б на змішане навчання.

"Це шанс України. Чому ж інші країни цього не запроваджують, наприклад США? Причина в тому, що коли в тебе вже є щось гарне, то мало мотивації змінюватися, щоб отримати краще. В Україні, де все погано, є великий стимул зламати існуючу систему та побудувати щось принципово нове. Україна більше виграє від переходу до змішаної системи навчання, ніж США" - пояснює Іван Примаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, чому закривають університети

"Однак, тут потрібна політична воля на повноцінну реформу. Поки що її немає, але ми створюємо умови, за яких вона повинна з'явитися. До цього головним аргументом було те, що цього неможливо зробити в Україні. Вже можливо. Немає курсів. Уже є. ВНЗ не хочуть. Ми показали на практиці, що хочуть. Ми не закликаємо спробувати. Вже все працює. Давайте це масштабувати", - додав він.

Повну версію інтерв'ю з Іваном Примаченком читайте у новому номері журналу "Країна" від 24 лютого 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Співзасновник безкоштовних онлайн-курсів: класична освіта вмирає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі