пʼятниця, 29 червня 2012 09:16

Курс євро злетів відносно долара після новин з Брюсселя

Курс євро злетів відносно долара після новин з Брюсселя
Зараз європейська валюта торгується близько $1,2575. Фото: afp.org

Європейські лідери домовилися на саміті в Брюсселі про створення єдиної системи банківського нагляду і про можливість прямої капіталізації банків з коштів європейських фондів.

Кредити Іспанії будуть надані на умовах, які дозволять стабілізувати її борговий ринок.

Відповідно до заяви саміту, пропозиції щодо запровадження єдиної системи банківського нагляду будуть розроблені у короткий термін і прийнято до кінця року.

Голова Європейської Ради Херман ван Ромпей заявив, що ці заходи дозволять розірвати зачароване коло між банками і урядами, коли фінансові проблеми одних погіршують становище інших.

"Коли ефективний наглядовий механізм буде схвалений, банки єврозони і (антикризовий фонд) ESM можуть мати можливість для прямої рекапіталізації банків", - йдеться в прийнятому лідерами ЄС документі.

Умови, на яких можуть проводитися такі вливання, будуть визначені в спеціальному документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Настає час прийняття жорстких рішень у "газових" переговорах - експерт

Самміт зауважив, що фінансова допомога Іспанії буде надана без додання їй більш високого статусу, ніж іншим зобов'язанням країни. За колишніми правилами, кредити Євросоюзу повинні гаситися в першу чергу, що порушує інтереси власників облігацій і тому викликали дестабілізацію боргового ринку Іспанії.

Саміт привітав рішення Європейського ЦБ виступати агентом антикризових фондів EFSF/ESM для проведення "ефективних" операцій на фінансовому ринку.

Курс євро злетів після повідомлень про ці рішення, підскочивши в один з моментів вище $1,26 проти $1,2429 ввечері в четвер в Нью-Йорку, повідомляє MarketWatch. Зараз європейська валюта торгується близько $1,2575. Зведений фондовий індекс регіону MSCI Asia Pacific піднявся з відкриття торгів 29 червня на 1,6%.

При прямому кредитуванні банків не відбувається збільшення держборгу окремих країн і не виникає необхідність знижувати статус приватних власників їх боргу.

Зараз ви читаєте новину «Курс євро злетів відносно долара після новин з Брюсселя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути