середа, 27 червня 2012 14:48

Курс треба опустити до 11 гривень за долар - експерт

Курс треба опустити до 11 гривень за долар - експерт
Фото: segodnya.ua

В Україні треба запровадити вільне курсоутворення.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив аналітик із фірми "МПП-консалтинг" Павло Мельник.

"Так, дійсно, курс гривні потрібно понижувати і прив'язувати не лише до долара. Гривню слід опустити до 11 гривень за долар. Тоді, звісно, ціни на імпортні товари підвищаться на 20-25%, зросте вартість тих послуг, для яких використовуються іноземні складники чи сировина", - сказав він.

Але, за його словами, вартість українських товарів, навпаки, залишиться на теперішньому рівні. Послуги, для яких не потрібно залучати ні імпортну сировину, ні товари із-за кордону, також не подорожчають.

"Автомобілі, які хоча би на 50% складаються із українських деталей, теж подорожчають всього на 10-12%. А іномарки, для порівняння, - на 20-25. Якщо курс гривні опустити, зробити його реальним, а не штучним, ситуація в Україні виправиться. Бо зараз товари, вироблені в Україні, коштують так само, як й іноземні. Хоча оплата праці в Україні наполовину дешевша, ніж у Західній Європі та США. Причиною є те, що курс гривні зараз завищений мало не удвічі", - зазначив Мельник.

Занизити курс гривні потрібно було вже давно, щоб підтримати вітчизняного товаровиробника, вважає експерт.

"Сир в Україні продають за ціною від 72 до 95 гривень за кілограм. Польський коштує 85 гривень, французький - 90. Але ж у Польщі та Франції робоча сила дорожча. Щоб їхній сир потрапив в Україну, їм потрібно заплатити додаткові податки, заплатити за транспортування, за акцизи. Тобто у вартість їхнього сиру входить більше витрат. Вартість нашого - на третину менше. Виходить, наш продукт дорожчий, хоча сировина в Україні дешевша, робоча сила - теж. Така ситуація ілюструє те, що ми даємо мало гривень за один долар. Бо реально іноземний продукт є дорожчим щонайменше на третину за наш", - розповів Мельник.

Нагадаємо, цього тижня міністр економічного розвитку та торгівлі Петро Порошенко заявив, що Україна має перестати штучно утримувати курс гривні до долара, національну валюту потрібно відпустити у "вільне плавання".

Зараз ви читаєте новину «Курс треба опустити до 11 гривень за долар - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути