вівторок, 20 вересня 2016 14:08

Чому українці бояться змінювати професію

Чому українці бояться змінювати професію
www.veskr.com.ua

Троє з чотирьох офісних працівників в Україні мріють спробувати себе в іншому напрямку. Двоє з них не наважуються. Такі підсумки опитування серед офісних працівників порталу з підбору персоналу Head Hunter. Найбільша перешкода для перекваліфікації - це страх невдачі. Про це Gazeta.ua розповіла експерт з пошуку персоналу компанії Recruit Alliance Ольга Орос.

"Перекваліфіковуються часто одразу після закінчення університету. З іншого боку, багато бухгалтерів і юристів працюють не за бажаним напрямком. Люди негнучкі, несміливі. Бояться робити рішучі кроки. Лишилася ще радянська закомплексованість", - говорить фахівець.

За її словами, найчастіше офісні працівники шукають для перекваліфікації творчі спеціальності. Бухгалтери, юристи, економісти не знаходять себе на ринку праці та починають власну справу, пов'язану з творчою діяльністю. Випускники вузів перекваліфіковуються на програмістів у надії на більші заробітки і легше працевлаштування. Нерідко фахівці з маркетингу, менеджменту, юриспруденції стають майстрами манікюру чи макіяжу, кондитерами, масажистами, косметологами, готельєрами.

"Це пов'язано з тим, що кар'єру старшокласника більше визначають батьки, ніж абітурієнти. Після кількох років роботи за фахом знаходять інший напрямок, який більше до душі. Часто відбувається зворотний процес - міняють творчість на комерцію. Найбільше стримує страх помилитися", - коментує Орос.

У компанії з пошуку персоналу "НОВА ПЕРСОНА" називають таку формулу успішної перекваліфікації: "хочу - можу - треба".

"Перш ніж наважитися на зміну роботи, треба усвідомити, куди рухатися. У кожному великому місті є курси з опанування нової професії. Можна навчатися на онлайн-заняттях, відвідувати вебінари. Головне - визначити, якого фахівця потребує ринок праці у даному місті. Те, яких умінь бракує людині, - це зона її розвитку", - говорить директор компанії Інна Новицька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, хто отримує найвищі зарплати

Нагадаємо, раніше експерти Gazeta.ua радили, як часто потрібно змінювати роботу.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці бояться змінювати професію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути