вівторок, 26 квітня 2016 05:40

Роботу варто змінювати раз на п'ять років

— Зараз тимчасово влаштува­лася документознавцем. До того працювала в службі таксі за 2–3 тисячі гривень на місяць. Бухгалтером мала 1500, працівником газової служби — 1200. На кожному новому місці здобуваю цікавий досвід, але часті зміни роботи втомлюють, — говорить 28-річна Дарина Мороз із Дніпропетровщини. Найдовше в одній компанії працювала два роки.

— Роботу знайти — не проблема. У 17 років влаштувалася офіціанткою. Не вступила до інституту. Вирішила ходити до репетиторів і працювати. За рік власники несправедливо звільнили адміністратора кафе. Працівники на знак протесту теж пішли, і я з ними. Нове місце шукала недовго. Стала консультантом у супермаркеті. За два роки звільнилася.

Через сайт працевлаштування надіслала резюме до банку. Взяли касиром. Треба було ходити на підборах, носити білі сорочки. Зарплата мала, а відповідальність велика. Через два роки пішла, бо почали вимагати виконувати додаткові обов'язки. Додатково не платили, але за невиконання норми відраховували відсотки із зарплати.

Потім влаштувалася секретаркою до школи. Та через вісім місяців запропонували посаду інженера в інституті. Тимчасово, на рік. Створили її під науковий проект. Там більшість робочого часу нудьгувала. Обов'язки — роздрукувати чи відсканувати креслення, полити квіти. Платили близько 2 тисяч гривень. Через рік проект закрили через брак грошей.

Пішла продавцем у дитячий магазин. Відробила там із травня по вересень. Це — найприбутковіший час для такого бізнесу. Батьки збирають дітей на відпочинок, до школи. Потім знайома підказала вакансію оператора кол-центру в інтернет-магазині. Проробила там більш як півроку. Мала 5–7 тисяч гривень на місяць, іноді 8–9 тисяч. Завжди була в першій десятці працівників-лідерів. Навчилася грамотно вести телефонну розмову, переконувати.

— За українськими мірками, часто змінювати роботу — це менше, ніж раз на три роки, — каже 31-річна Ольга Орос, експерт із працевлаштування агентства "Рекрут Альянс". — Іноді справді трапляються ненадійні компанії, непорядні роботодавці. Люди в таких за два-три місяці звільняються. Деякі професії передбачають часту зміну місця роботи, бо працювати треба над проектами. Це — програмісти, інженери, архітектори, менеджери з розвитку територій чи продуктів, технологи на виробництві. Розробляють стратегію розвитку певного бізнесу і план діяльності, наймають виконавців. Ідеально, якщо людина змінює місце роботи чи посаду що п'ять років.

Зараз ви читаєте новину «Роботу варто змінювати раз на п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути