пʼятниця, 06 квітня 2012 19:06

Азербайджан є реальним кандидатом на постачання газу до LNG терміналу - експерт

Азербайджан є реальним кандидатом на постачання газу до LNG терміналу - експерт
Олег Гавриш: Україні потрібно буде законтрактувати більші обсяги газу для терміналу на майбутнє. Фото: telekritika.ua

Азербайджан може стати одним з альтернативних джерел природного газу для України.

Таку думку висловив президент Центру досліджень паливно-енергетичного комплексу Олег Гавриш в ефірі Першого ділового каналу.

"Україна має намір будувати термінал з прийому зрідженого газу на своїй території. Минулого тижня було презентовано техніко-економічне обгрунтування, підготовлене іспанською компанією Socoin. Зараз головне питання щодо будівництва цього терміналу - забезпечення його газом. Термінал коштує чималих грошей, і кредит під його будівництво не видасть жоден банк, що поважає себе, у разі, якщо не буде контрактів щодо забезпечення природним газом. Азербайджан може поставляти нам деяку кількість природного газу свого видобутку. Ми будуємо потужності на 10 мільярдів "кубів" - з них близько 5 мільярдів "кубів" може поставити Азербайджан", - сказав він.

За його словами, Україні потрібно буде законтрактувати більші обсяги газу на майбутнє.

"Обсяг в 10 мільярдів кубічних метрів газу - це тільки перша черга терміналу, очікується, що його пропускна здатність буде в два рази збільшена. Відповідно, з цим і пов'язані поїздки в Азербайджан. Аналогічні переговори йшли і з туркменським президентом Гурбангули Бердимухамедовим: коли він приїжджав до Києва, основною темою переговорів була можливість придбання газу в Туркменії", - сказав Гавриш.

Нагадаємо, 30 березня голова Державного агентства інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів заявив, що вартість будівництва терміналу зрідженого газу в порту Південний становитиме на 25% менше, ніж планувалося раніше - 846 млн євро.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан є реальним кандидатом на постачання газу до LNG терміналу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути