четвер, 25 серпня 2016 13:47

"Добровольці в Іловайську поставили нам ультиматум" - Муженко

"Добровольці в Іловайську поставили нам ультиматум" - Муженко
Фото: facebook Віктора Муженка

"Я пропонував генералу Руслану Хомчаку зайти до Іловайська і зайняти кругову оборону до очікування готовності резервів. Тією групою було реально це зробити. Він сказав: не можу, бо добровольці поставили ультиматум – або виходимо всі разом, або ми самі. Тому прийняв рішення вивести всіх", - написав начальник Генштабу Збройних сил України 54-річний Віктор Муженко на своїй сторінці у Facebook.

"Коли постало питання щодо оточення в Іловайську, наше угруповання значно посилили. Там було 1200-1400 осіб. Ця цифра приблизна і щодня змінювалася. Не можемо чітко оцінити склад добровольчих батальйонів МВС, Нацгвардії.

Ми розглядали різні варіанти. Пропонували вихід дрібними колонами по 10-15 машин широким фронтом, зокрема і на південь, у район Маріуполя або Гранітного. Розглядали варіант виходу на північ, де у нас теж було замало сил. Але маневр був би неочікуваний і для Росії, і для бойовиків."

Врешті обрали маршрути, оговорені з російським Генштабом як "зелений коридор", пише Муженко.

"Це була ініціатива Путіна 26 серпня. Ми два дні (!!!) узгоджували деталі. Першу умову прийняли – вихід з озброєнням і військовою технікою. Без питань. Але в ніч на 28 серпня в районі 22:00 на мене вийшов генерал Богдановський – перший заступник начальника Генштабу Росії: "Умови змінюються. Вихід без озброєння". Це було неприйнятно. Інших умов не було.

Розмову я довів генералу Хомчаку. Зазначив, що потрібно планувати прорив. В Іловайську рішення про вихід приймали колегіально, зокрема і з керівництвом добробатів, командирами підрозділів. Вони обрали вихід за оговореними маршрутами, чітко та покроково, в район Старобешевого. Тільки після виходу ми мали повернути полонених росіян. Нашу колона розстріляли, у тому числі і їхніх військовослужбовців."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Муженко хотів відбілити ім'я після Іловайська за $15,5 тис. - Дмитрашківський

Російські генерали не хотіли брати на себе відповідальність за дії своєї армії під Іловайськом, пише Муженко.

"Я постійно контактував з Богдановським, бо 28 серпня генерал Герасимов, начальник Генштабу ЗС РФ - був у відрядженні, але вже 29 був на місці. Вночі говорив із начальником Головного оперативного управління Генштабу ЗС РФ генералом Картаполовим і з його заступником генералом Євстратовим. Він нині начальник Головного оперативного управління ГШ ЗС РФ. Ніхто з них не хотів брати на себе відповідальність за дії російських військ під Іловайськом. Розуміли, що це - військовий злочин, і комусь доведеться відповідати. Перекидали комунікацію з одного на іншого, від перших осіб на других, потім на третьорядних.

У нас не було вибору. Ми мали вирішити питання безпеки наших людей. У матеріалах слідства є документ, де підтверджено по часу, по дням – з ким, коли, скільки хвилин – до секунди – вели переговори. Однак, деякі політики, "експерти" заявляють, що Муженко бреше."

Командування сектора "Б" опинилося в районі Іловайська "по факту", каже він.

"Організовувати взяття Іловайська не було основним завданням керівника сектору генерала Хомчака. Сектор мав набагато більше бойових завдань на великому фронті - у західній і південній частинах Донецька, поблизу Горлівки, Макіївки. Виїзд до Іловайська – це його рішення. Хоча достатньо було б відправити представника, щоб забезпечити взаємодію між підрозділами армії та МВС. Звісно у складі був представник, а до 22 серпня - перший заступник міністра внутрішніх справ генерал Сергій Яровий. Юрій Бутусов там теж був 22 серпня. Для чого? Яке він мав відношення до планування цієї операції і до присутності в зоні бойових дій?..", — підсумував генерал.

Раніше Муженко прокоментував заяву про оголошення воєнного стану.

Думки експертів та учасників подій серпня 2014-го на Донбасі про те, хто і коли відповість за Іловайський котел, читайте у свіжому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Добровольці в Іловайську поставили нам ультиматум" - Муженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути