понеділок, 22 серпня 2016 18:55

"Якби ми знали, що Росія увійде в Іловайськ, параду б не було" - Муженко

"Якби ми знали, що Росія увійде в Іловайськ, параду б не було" - Муженко

Якби у Генштабу були дані розвідки про російське вторгнення в Іловайськ за 10-12 днів до його початку, парад до Дня незалежності 24 серпня 2014-го скасували б.

Про це у Facebook написав начальник Генерального штабу України Віктор Муженко:

"Юрій Бутусов стверджує, що про планування російського вторгнення ми знали за 10-12 днів до його початку 24 серпня 2014-го. По-перше, я не ознайомлений з матеріалами експертизи. По-друге, вигадки Бутусова лишаються лише вигадками без фактів. У мене таких даних немає, і ми ними не володіли. Якщо хтось знає, кому їх надавали, то чому вони не надійшли до керівництва АТО?

Напад росіян був для нас раптовим, неочікуваним, малопрогнозованим. Ми сподівались на те, що існує міжнародне гуманітарне право, право війни, недоторканність кордонів, позицій. Хоча бачили загрозу, особливо після потужних вогневих ударів з боку Росії. Відкриття вогню вони маскували. Ніхто про це відкрито не говорив.

Перетин державного кордону військами противника є найгрубішим порушенням, про що потрібно негайно робити заяву – чи ультиматум, чи ноту. Розвідданих таких у нас не було.

Якби нам було відомо про це, ніякого параду б не було. По-перше, задіяли б усі силові засоби. По-друге, в параді брали участь підрозділи, які не залучали до АТО — вузи, курсанти. Техніку відразу відправили в АТО."

"Інформація про вторгнення, що це дійсно росіяни, підтвердилася 26-го серпня, коли взяли в полон перших 10 військових. 25-го розбили ворожу колону, полонили двох. Відзначилася протитанкова батарея під керівництвом майора Сергія Фураєва 51-ї бригади.

Перші дані про вторгнення мав десь о 16-й 24 серпня 2014 року від полковника Петра Ромигайла: виявлено підрозділи, можливо росіяни, спостерігаємо – йдуть без знаків розпізнавання, під прапорами ДНР… Є журнал бойових дій, де фіксують усі переговори по радіо, телефону тощо, всі вказівки і розпорядження, доповіді. Оригінали є в архіві, копії - у Генпрокуратурі, яка розслідує цю справу. Чітко зрозуміло: коли, хто, кому, як доповідав і яка була реакція. Бачимо колону, нібито схожа на армію, – і відкриваємо вогонь!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися перспективи щодо звільнення заручників на Донбасі - Тандіт

"Резервів було дуже-дуже мало. Підрозділи, які вийшли з прикордоння, перебували в районах відновлення боєздатності. 72-га бригада в районі Мирного під Мелітополем. Під Миколаєвом - 79-та. 2-й батальйон 24-ї перекинули аж на північ. 28-ма практично втратила боєздатність, частково вийшла, частково залишилась в районі Іловайська.

Треба було посилення. Для розблокування групи в Іловайську планували залучити 95-му і 79-ту бригаду. Остання мала завершити відновлення 24-го серпня, але реально зробила це 27-го. Прибули "з потугами" в АТО тільки 29-30-го. Кілька разів ешелон блокувався, мусили розвантажувати прямо з платформи. Чому розблокування планували на 1-2 вересня? Тоді ми зосередили б ці резерви, щоб мати хоч якісь шанси на успіх. Але вже 29-го серпня прийняли рішення. 28-29-го стався той трагічний вихід.

Ротній тактичній групі 92-ї бригади (понад сотню людей) раніше поставили окреме завдання. Сотню добровольців із 42-го батальйону тероборони перекинули на гелікоптерах із Краматорська. Планували посилити ними ще й групу полковника Ігоря Гордійчука біля Савур-Могили".

92-га бригада не вийшла на посилення. Ротно-тактичну групу шукали два дні. Коли почали її вводити, по ній відкрили артилерійський вогонь. Цей підрозділ згодом утік з поля бою, каже Муженко.

"Була проблема і по 42-му батальйону. Ми їх висадили на гелікоптерах. Частково групи вийшли в район Савур-Могили, але 25-26 серпня, коли група Гордійчука вже відійшла, і не було сенсу утримувати цю стратегічну висоту.

Частина підрозділу Нацгвардії з півдня АТО вирушила в район Комсомольська, який мали взяти під контроль. Але не змогли. Це вплинуло на оперативну обстановк, - підсумував Муженко.

Раніше Віктор Муженко заявив: якби не Іловайськ, АТО завершили б за кілька тижнів.

Зараз ви читаєте новину «"Якби ми знали, що Росія увійде в Іловайськ, параду б не було" - Муженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути