вівторок, 16 серпня 2016 14:31

"Введення Росією військ в Іловайськ - це крок відчаю" - Муженко

"Введення Росією військ в Іловайськ - це крок відчаю" - Муженко
Фото: dailylviv.com

Рейдові дії Генштабу у серпні 2014-го року були проведені успішно. Це дало змогу звільнити деякі населені пункти, зокрема Савур-Могилу.

Про це у Facebook написав начальник Генерального штабу України Віктор Муженко.

"Рейдові дії були успішні і дали нам можливість вивести в ніч з 6 на 7 серпня угруповання загальною чисельністю понад 2,5 тисяч осіб – понад 2100 військовослужбовців Збройних Сил і близько 500 представників Державної прикордонної служби України, а також 300 одиниць техніки. Операція пройшла вдало, практично без втрат.
Наголошую, рейд був успішний. В ході рейду було досягнуто позитивних змін в оперативній обстановці, була взята під контроль висота 277 – відома як Савур-Могила. Також взяли під контроль Степанівку – це важливий населений пункт, який стояв якраз на перехресті всіх комунікацій, якими надходили техніка, озброєння та людські ресурси до незаконних збройних формувань", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія пригнала в Іловайськ та Дебальцеве військову техніку

Муженко додав, що інші території не вдалося взяти під контроль через те, що військові морально не були готові до бойових дій.

"Планувалося перенести лінію кордону на 40-60 кілометрів на захід або на 50-60 кілометрів на північ від реальної лінії державного кордону – створити лінію блокування. Але морально-психологічний стан особового складу угруповання, яке вже було виснажене в прикордонні, не дав нам такої можливості. Люди не були готові виконувати таке завдання. Крім того, військовослужбовці, не витримавши психологічної напруги почали масово здаватися в полон, переходячи державний кордон з Росією", - написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час подій у Іловайську хотілося втекти і плакати - колишній речник АТО

За його словами, якби сили АТО діяли згідно плану Генштабу, то "повністю заблокували б Донецьк, Макіївку, Горлівку, Єнакієве і Луганськ, а також мали б лінію ізоляції від Лутугіно на південь – виключно Красний Луч – в район Степанівки з виходом в район Амвросіївки".

"У цьому кільці планувалося оточити незаконні збройні формування, які ми могли б контролювати без будь-якої можливості підвозу матеріально-технічних засобів. І це стало однією з тих умов, чому росіяни зробили цей, я вважаю, крок відчаю, і ввели на територію України підрозділи регулярних збройних сил Росії. Без оголошень, без жодних нот, повідомлень, ультиматумів", - підсумував Муженко.

Нагадаємо, 10 серпня 2014 року за участю добровольчих батальйонів "Донбас", "Азов", "Шахтарськ" і "Правого сектора" спільно з ЗСУ відбулася військова операція зі штурму Іловайська.

11 серпня 2014 року російські регулярні війська почали вторгнення на територію України.

Зараз ви читаєте новину «"Введення Росією військ в Іловайськ - це крок відчаю" - Муженко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути