понеділок, 11 лютого 2013 15:02

У Черкасах показали незвичну графіку художниці Лавріненко
8

Фото: Фото: Інна Іщук

Черкаська художниця Надія Лавріненко зробила першу персональну виставку "Стежками водолія". На ній представила близько 30 робіт у графіці та кілька експозицій з кераміки. Найпершу картину із серії намалювала у 2006 році.

"Така серйозна робота, - розглядає пейзажний малюнок Максим Гладько. - Я ж Надю знаю 100 років, але вона якось так по-скромному якісь батічки робила… Мені не дуже подобалося, а тут – дорослі речі, трошки підправити – і було б ідеально. На графічних роботах – важко сказати, що там, але загальне враження естетне".

Біля одного зі стендів стоїть художниця Марія Гайдай, кілька років працює в Італії.

"Її творчість у батику була для мене поштовхом, я ж після неї почала цим займатися. Дещо навіть і вчилася, багато хто малює батиком, але її картини затримують на собі око. Я навіть боюся щось оцінювати, про все треба говорити з Надією, коли всі розійдуться, - каже Марія до Олександри Теліженко, яка підходить до неї.

"Це дуже важливо підштовхнути, дати зірку в небі, до якої можна тягнутися, - каже Теліженко, вона кума Надії. – Для мене це не відкриття. Був такий випадок: відкриваю я свіжу збірочку Іван Лавріненка. Ну він поезією не здивує: листаю, все так класно, дивлюся – скрізь копірайт, а біля кожного вірша такі оригінальні малюночки і навіть не зазначено, хто це, а це ж все малюнки Надії. Дзвоню, запитую: "Чому копірайту нема?" А Надя: "Та я.. та то…" Отак ми жінки, за дуже надійними плечима стоїмо в тіні".

Спілка художників вітає Надію. Її чоловік зачитує кілька віршів із пошарпаного блокноту. Через поганий зір, йому складно це зробити. Дружина подає окуляри.

"О, так це ж інша справа, - каже Іван, починає голосно й виразно читати поезію. Після кількох віршів чоловік із залу жартома викрикує: "Надю, забирай вже в нього окуляри".

Надія Лавріненко пояснила свою філософську концепцію так: "Світ наповнений дуже гарними речами, а людина його трошки псує. Людина ж вільна – і тому робить, окрім гарних справ – ще й погані. Це воля, а тварини керуються тільки інстинктами. І в моїх роботах показано, що людина приходить до самознищення – це сумно", - сказала художниця.

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах показали незвичну графіку художниці Лавріненко ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі