середа, 30 січня 2013 15:27

"Шукаю нееротичних моделей" - у Черкасах презентували виставку художника Максима Гладька
12

Фото: Фото: Інна Іщук

Черкаський художник Максим Гладько зробив ювілейну виставку до 50-річчя. Це вже п'ята виставка, на якій представили 31 роботу, створені за період з 2006-го по 2012-ий роки. Всього у доробку - близько 400 картин.

О 15.45 до невеличкої кімнати Черкаського обласного художнього музею заходять близько трьох десяткі осіб. Стає затісно.

"Ти, диви і не скажеш, що йому 50 років. Такий молодий дух і в картинах зберігся, - ділиться враженнями з подругою Надія Лавріненко. Стоїть біля натюрморту із зображенням овочевого столу. - Я теж дуже хочу намалювати натюрморт з гарбузом і тому завжди звертаю на такі роботи увагу".

Більшість представлених картин - пейзажі та натюрморти, із портретів - лише портрет дружини. На одній зі стін - три картини у стилі ню. Кілька дівчат фотографуються біля тієї, для якої позувала 19-річна Марія Чобітько.

"Ця серія почалася з мене. Я позувала. Він сказав стати у першу танцювальну позицію і взяти дудку. Подивився і говорить: "Класно! Зробимо серію. Я вже десь років вісім про це мрію", - розповідає Марія. - І сьогодні всі фотографуються зі мною і я червонію трішки. Я пішла позувати, щоб подолати комплекси з приводу фігури. А потім вони просто взяли і зникли. Було так ніяково, аж трусилася від сорому. Зараз, коли я позую, так розслабляюся. Це як медитація".

До відвідувачів приєднуються місцеві митці - Олександра й Микола Теліженки, Іван Фізер, Тетяна Черевань, акторка Тетяна Крижанівська.

"Тут разом з новими роботами, яких дванадцять за цей рік, є й роботи з нашої домашньої колекції, - розповідає директорка Художнього музею Ольга Гладун. - Максим був художником декоративно-вжиткового мистецтва, займався ювелірним мистецтвом, художнім сріблом у стилі модерну. Зараз Максим показує себе, як зрілий живописець. На першому етапі ми працюємо разом, коли обговорюємо ідею, я ставлю композицію для натюрморту, а потім він працює сам. Я бачу ріст художника. Але арт-ринку сьогодні немає в Україні. Олігархи купують Айвазовського, раритети, а Максим - це маловідомий художник, тому й роботи не так цінуються. Я на це кажу: "Якщо є, що їсти, то краще роботи не продавати".

Стоїть біля картини, де зображено сковорідку з яблуками. "От цей натюрморт він сам ставив. Купив цю мідну сковорідку у "Художньому салоні" за 400 гривень, отримав від мене наганяй, але потім пояснив, що вона дуже потрібна, що має мистецьку форму, ну коли побачила роботу - переконалася, - згадує Ольга Гладун.

Роботи художника коштують від 300 до 1000 доларів. Після урочистих привітань, до кімнати заносять два столи, пригощають гостей італійським вином, горілкою, бутербродами й тортом.

"Я не люблю слово "натхнення". Є життєві обставини, які допомагають працювати і які заважають. А те, що розповідають, що з Космосу щось там приходить - це всі фігня. От портрет дружини малював. Була виставка і мене дружина в бік штовхнула, каже: "Там  п'ять жінок, а мене немає". Я написав її перед самою виставкою. Коли я ситий, задоволений в сексуальному плані, у мене є гроші і мені добре, - я пишу. Якщо я в чомусь не задоволений, намагаюся шукати як це задовольнити. Те, що художник повинен бути голодним - це все дурниці. Дозвілля стимулює творчість, - розповідає Максим Гладько. - Бажання створити саме таку музичну серію у стилі ню народилося випадково. От мій товариш саксофоніст, він такий кумедний і це так навіяло, щоб створити серію робіт викличних. Грубо кажучи: голі жінки з музичними інструментами, така собі брутальна еротика. Може в трусах у квіточку, коротше щось ідіотське. Але я подивився на свого товариша і він такий смішний. Почав пригадувати друзів-музикантів і вони виявилися усі кумедними. Вони вже оголені перед суспільством. Тому я відмовився від ідеї вульгарного зображення. Я не еротоман, я шукаю моделі, які не є еротичними. Я добираю моделі немодельного плану. Ідея серії - це оголеність мистецтва перед суспільством. І цю серію я буду роздувати, хочу намалювати ще жінку із тубою, кларнетом, валторною, тромбон. Саксофону не братиму, тому що він дуже еротичний, зіб'є тему в інше русло", - зазначив художник.

Зараз ви читаєте новину «"Шукаю нееротичних моделей" - у Черкасах презентували виставку художника Максима Гладька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі