вівторок, 03 липня 2012 18:43

На Одеському кінофестивалі покажуть фільм за сценарієм Андруховича

  Кадр з фільму
Кадр з фільму

На Одеському кінофестивалі у рамках програми "Загублений світ: українське кіно початку 90-х" покажуть фільм Андрія Дончика "Кисневий голод". Режисер зняв його 1991-го за сценарієм письменника Юрія Андруховича. У фільмі піднімається тема дідівщини. Навіяна вона особистим досвідом служби в радянській армії режисера і автора сценарію.

"Служба в армії — це найгірші півтора роки мого життя, - розповідає Юрій Андрухович. - Але якби можна було повернути все назад і не піти в армію, все одно пішов би. Радий, що у мене є такий досвід. Багато написав про це. Свої перші оповідання — ще під час служби у 1983-84 роках. Вперше опублікував їх лише 1989-го. 2007-го перевидав у спільній з Жаданом і Дерешом збірці "Трициліндровий двигун любові". Маю ще цілий армійський розділ у романі "Таємниця". Крім того, згадую армію і в "Лексиконі інтимних міст" – у тих розділах, які пов'язані з місцями моєї служби".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Лозниця стане почесним гостем Одеського кінофестивалю

2007-го фільм фільм взяв участь у програмі "Прощай, СРСР!" на Московському кінофестивалі.

"Найгірший період — півроку в учбовій частині в Чернівцях. Нам просто не давали спати. За статутом, якщо солдат не на вахті, має спати 8 годин. А нам давали завдання — коли виконаєш, тоді й підеш спати. А вони були такі, що виконати їх було просто неможливо. Потім рік у Гайсині вже здався курортом. Найтяжча проблема — командував відділенням із 10-ти солдатів. Зловживали там всім, чим могли, а особливо місцевим самогоном. Всі озброєні, у будь-яку хвилину щонайменше одне одного можуть перестріляти. То була відповідальність. Робив вигляд, що командую ними, вони робили вигляд, що слухаються, старшини робили вигляд, що командують мною, офіцери — що всіма нами. З тим часом більше веселі спогади пов'язані, але були і трагічні моменти. Чотири хлопці за цей час загинули. Не на війні, а через нещасні випадки і хвороби, один застрелився на посту. Що зараз відбувається в українській армії, не знаю. Але не думаю, що щось хороше. Така ж хвора, як і все наше суспільство", - закінчив письменник.

Зараз ви читаєте новину «На Одеському кінофестивалі покажуть фільм за сценарієм Андруховича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі