середа, 25 квітня 2012 11:15

Кириленко вимагає заборонити показ в Україні фільму "Біла гвардія"

Кириленко вимагає заборонити показ в Україні фільму "Біла гвардія"
Кадр з фільму. Джерело: proficinema.ru

Український Мінкульт попросив заборонити демонстрацію на території України російського телесеріалу "Біла гвардія". З відповідним запитом до голови відомства Михайла Кулиняка звернувся лідер партії "За Україну!" В'ячеслав Кириленко.

Дія картини розгортається в 1918 році в Києві, коли після відходу німців і зречення від влади гетьмана Павла Скоропадського, місто захоплюють війська Симона Петлюри.

На думку політика, фільм розпалює міжнаціональну ворожнечу й спотворює зміст роману Михайла Булгакова, екранізацією якого він є (в основу сценарію картини лягли кілька творів письменника: роман "Біла гвардія", п'єса "Дні Турбіних" і оповідання "Я вбив") .

Кириленко підкреслив, що автори телесеріалу "навмисне зобразили українців, які боролися за свою незалежність, неосвіченими, жорстокими, цинічними шовіністами, садистами й антисемітами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Заборони тільки підвищують інтерес до інформаційної продукції" - експерт

Нагадаємо, восьмисерійний серіал зняв режисер Сергій Снєжкін. Авторами сценарію виступили письменники-фантасти Марина і Сергій Дяченки (які адаптували також для екранізації "Залюднений острів" братів Стругацьких).

Зйомки серіалу впродовж півроку йшли в Петербурзі, Києві та Виборзі. Прем'єра на телеканалі "Росія" відбулася в березні цього року. Український телеканал "Інтер", посилаючись на попередні домовленості з російськими партнерами, також проанонсував показ серіалу на найближчий час.

Сценарій серіалу неодноразово критикували експерти та українські ЗМІ. Крім маси історичних "ляпів" кінокритики Й журналісти відзначають спотворення духу твору через те, що українці показані з різко негативної точки зору, а не іронічної, як у Булгакова.

Деякі експерти називають не випадковим наплив російських фільмів, які викликають скандали й протести в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Кириленко вимагає заборонити показ в Україні фільму "Біла гвардія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі