середа, 13 червня 2012 14:01

Друзі Олеся Ульяненка створили його меморіальну бібліотеку

Друзі  Олеся Ульяненка створили його меморіальну бібліотеку
У Полтаві Ульяненка вважають національним героєм. Фото: orenda.pl.ua

У Полтаві відтепер існує меморіальна бібліотека Олеся Ульяненка. Її створено у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка.

Основу зібрання склали прижиттєві видання книжок письменника, які передав у Полтаву його друг, кінорежисер Мирослав Слабошпицький. На пропозицію Слабошпицького відгукнувся ректор Полтавського педуніверситету Микола Степаненко. Він доручив бібліотеці вишу створити на абонементі художньої літератури меморіальний фонд творів О. Ульяненка, а також книжок про нього.

"Особливу цінність книгозбірні ПНПУ імені В.Г. Короленка становлять меморіальні фонди. Цьогоріч їх поповнив доробок письменника-полтавця Олеся Ульяненка. Інтерес до цього майстра слова великий, особливо серед молоді", – говорить професор Степаненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стидно, що він бомжував, а ми, сестри, не могли помогти". Рідні та друзі Олеся Ульяненка зібралися на могилі письменника

Режисер Мирослав Слабошпицький прокоментував Gazeta.ua свій крок: "Книжки які я передав - прижиттєві видання Ульяненка і дві меморіальні книги: "Олесь Ульяненко. Без цензури" і книга спогадів "У знятому на плівку дня". Справа в тому, що Олесь Ульяненко проживав у неприватизованій квартирі і після його смерті, квартиру, яку він отримав колись як лауреат Шевченківської премії, - забрала держава - і зараз там вже живуть сторонні люди. Меморіальна бібліотека - це наша спроба, певною мірою, увічнити пам'ять про Олеся. Планується, що меморіальна бібліотека поступово акомулює в собі всі видання, журнальні публікації, монографії та інше, пов"язані з Ульненком. Чому в Полтаві - теж зрозуміло - Ульяненко народився в мscns Хорол Полтавської області і місцеві філологи високо цінують його, як письменника, що, на їхню думку просував полтавський діалект в українській літературі. Він там національний герой".

Олесь Ульяненко (справжнє ім'я Олександр Ульянов) — наймолодший лауреат малої Шевченківської премії. Отримав її 1997 р. у 35-річному віці за роман "Сталінка". У грудні 2009 вийшла в світ книжка Олеся Ульяненка — кримінальна мелодрама "Там, де Південь". Це був останній твір письменника, вперше виданий за його життя.

Того ж року його твір "Жінка його мрії" за висновком Національної експертної комісії з питань моралі був визнаним порнографічним, книгу вилучено з обігу. Це викликало незадоволення серед частини громадськості. Незалежна комісія, що складається з відомих літературознавців, не знайшла в романі жодних ознак порнографії. Багато хто вважав, що заборона книжки має політичне підґрунтя. Помер 17 серпня 2010 року у своїй квартирі в Києві.

Зараз ви читаєте новину «Друзі Олеся Ульяненка створили його меморіальну бібліотеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі