вівторок, 15 травня 2012 05:45

Відновити рукопис останнього роману Ульяненка коштує 200 доларів

8 травня київському письменнику Олесеві Ульяненку виповнилося би 50. Він є наймолодшим лауреатом Шевченківської премії. Отримав її за роман "Сталінка" у 35 років. Помер від серцевого нападу на 49-му році життя позаторік.

— Щоб буть кратким, з днем народження, Ульян! — поет 50-річний Олександр Сопронюк піднімає пластиковий стаканчик із горілкою біля могили письменника на Байковому кладовищі й за раз випиває. Не закушує.

Мати Ульяненка 72-річна Катерина Василівна запросила синових друзів пом'янути письменника. Приїхала до Києва з його рідного міста Хорол на Полтавщині. Жінка сидіть у інвалідному візку біля надгробка. Півроку тому мала інсульт і декілька місяців не підводилася з ліжка. Зараз спирається на ціпок, коли ходить.

— Не був такий день, щоб не згадала про мого Сашка, — говорить мати, втираючи сльози. — Краще він би у мене трактористом був, довше жив би. Приїхала колись до нього, а він такий худий, що я аж заплакала. Каже: мамо, я більше так не буду. "В тебе що, грошей не було?" — питаю. Мовчить і обнімає. Все переживаю, що він із голоду вмер. Пам'ятник хороший друзі йому поставили, але не схожий Сашко на портреті.

— Олесь умів вишукано матюкатися, — згадує поет Сергій Пантюк, 46 років. — Кажу йому колись — ти на Ігоря Талькова схожий. Це дійсно так. А він очі примружив, усміхається: "Та ну його нах..й, того Талькова. Його молодим убили". Тальков у 34 роки загинув, Ульян ненабагато його пережив.

Загалом зо 20 присутніх випивають дві 1,5-літрові пляшки домашнього вина, три півлітрові горілки і дві коньяку. Віддалік стоїть поетеса 40-річна Євгенія Чуприна зі своїм чоловіком, письменником Олексієм Нікітіним. Вона була літературним агентом Ульяненка.

— Я вчора тут була, надгробок помила, ялицю посадила, — розповідає Чуприна. — Друзі Олеся мене не люблять, бо я до нього була найближча. Вітка Стах на роковинах тут же, біля могили, до мене битися кинулась. Вірші тут пишу. Колись сиділа, і Олесь явився мені. Він часто всім ввижається, і завжди в однаковому одязі: джинсова куртка, чорна сорочка в смужку і штани з великими кишенями. Каже: "Якби я знав, що будеш так побиватися, не вмирав би". Роман, який він писав перед смертю — "Пророк", і досі не виданий. Авторські права належать його сестрі Валі Лісовській, яка в Америці живе. А вони всі налаштували її проти мене. Маю рукопис твору. Та бракує того, що він останні три дні робив. У такому варіанті його публікувати не можна, бо там були суттєві правки. Вони є на жорсткому диску з комп'ютера Олеся, що в Катерини Василівни. 200 доларів коштує дістати інформацію з нього, бо дуже старий. Я би знайшла гроші, та мені цю справу не довірять. Як з ним далі буде — не знаю.

Зараз ви читаєте новину «Відновити рукопис останнього роману Ульяненка коштує 200 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути