понеділок, 13 серпня 2012 13:13

"Білоруська влада склала список із музикантів, які не відповідають стандартам"

"Білоруська влада склала список із музикантів, які не відповідають стандартам"
Їдальня фестивалю Summer Sound. Фото: Микола Вдовенко

29 серпня на "Джаз-Коктебелі" білоруський панк-рок гурт "Ляпис Трубецкой" презентує нову програму й шоу з елементами "буфонади, містерії і майданного мистецтва".

Музиканти часто дають концерти у Східній Європі. Лишень у Білорусі вони не виступали вже 2 роки.

"У Білорусі "ляпіси" нині не виступають. Їм не дозволяють", - розповідає 23-річний Євген.

Разом із трьома друзями Олегом, Володимиром і Анною він приїхав у село Грибівка на Одещині з Білорусі. Нещодавно вони закінчили навчання у медичному університеті, вирішили відпочити на фестивалі SummerSound. Тут 20 липня виступав гурт "Ляпис Трубецкой".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російських акторів зустрічали з російськими прапорами

"Кажуть, білоруська влада склала список із музичних гуртів, які не вельми відповідають стандартам, - каже Євген. - Торік лідер гурту Сергій Міхалок розкритикував на російському телебаченні нашого президента".

Друзі поставили на березі моря намет. Нині чекають поки відкриється їдальня пансіонату. Там можна пообідати за 30-40 гривень. Обговорюють концерт "ляпісів". Спілкуються російською.

Олег каже, що творчість музикантів можна розділити на два періоди.

"Ранні "ляпіси" попсові. Тоді слухав їхні пісні й відчував себе бидлом. Тепер бидлом здаються всі інші. Останній альбом вийшов озлоблений. Кардинально змінився стиль музики. Текст пісні "Не бути скотом" - це вірш білоруського поета Янки Купали.

"Ми не ходили на опозиційні мітинги. Бо за це виключають з університету. Декан попереджав студентів. А на вибори примушували йти. У наш виш важко поступити. Поки що в країні нічого не змінити, - продовжує розповідати Євген. - У нас краще не висовуватися. До обіду попрацював, додому пішов. А там буде зарплата, можна "ета самоє". Зате корупції в університетах майже нема. Хабарників час від часу саджають до в'язниці. Великих вискочок. Інші бояться. Наші м'ясні й молочні продукти якісні. За цим жорстко слідкують. В Україні, мабуть, багато приватного виробництва. У нас більшість - державне. Подивитися наше телебачення - шикарно живемо. Хотів би жити в Білорусі, яку показують по телевізору. З українських політичних новин прикалюються. Смакують, коли у Раді комусь морду набили. Мовляв, подивіться, яка в Україні демократія. А в Білорусі добре, стабільно. У нас інколи говорять "Усе стабільна, але ж дэбільна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "КаZантип" їдуть кандидати в депутати

Друзі сміються. Володимир сидить на лавці навпроти. Він одягнений у картату сорочку і шорти. Хлопець русявий із виразними блакитними очима.

"У вас так швидко на дорогах їздять. Не встигнеш навіть крикнути "козел", - додає Володя. - У Білорусі теж багато іномарок. Але у вас на дорогах великий контраст. Їде лексус за 100 тисяч доларів, а за ним - старий запорожець. Міста наші чистіші, доглянутіші. Скрізь клумби".

Чорнява дівчина у купальнику сидить подалі від хлопців. Аня долучається до розмови.

"У нас дві державні мови, але більше російської. Документація в країні переважно російськомовна. Ми знаємо білоруську. У школі її вчать. Інколи слова білоруські в розмові проскакують. У деяких областях люди спілкуються "трасянкою". Це суміш польської, української, білоруської. Є люди, які спеціально на телебаченні ведуть програми білоруською. Серед неформальної молоді модно нею спілкуватися. Це винятки. Але є країни, які набагато гірше живуть. Звісно, могло би бути й краще".

Їдальню відчиняють. Білоруські друзі йдуть обідати.

Зараз ви читаєте новину «"Білоруська влада склала список із музикантів, які не відповідають стандартам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі