пʼятниця, 20 вересня 2013 15:04

Як пройшов перший "львівський" день у Києві
27

Фото: Фото: Тарас Подолян

- Що таке мешти? Ніхто не знає? Це ж взуття. - запитує екскурсовод у групи студентів на відтвореній Площі Ринок на подвір'ї столичного Мистецького Арсеналу. 19 вересня тут розпочалися Дні Львова у Києві. - Львів'яни мають багато своїх слів, які прийшли переважно з Польщі.

Гід проводить групу до вулиці наукових відкриттів. Тут розповідають, про винаходи екологічного конденсату та мультику для сліпих.

- Ми фізики-теоретики, - представляються аспіранти Львівського інституту фізики конденсованих систем.

- А ми філологи, - викрикує дівчина з натовпу. - Тому розповідайте простіше.

- Про рідкі кристали вперше у світі заговорили у Львові. Їх спостерігав і описав львівський вчений Юліуш Планер. Такі кристали сьогодні використовують для дисплеїв комп'ютера чи телевізора.

Далі група прямує до ятки "Львівські пляцки".

- Пляцки - це загальна назва випічки. На Галичині пляцками називають все, що випікається. Не залежно від того, чи воно солодке, чи воно солоне, - шеф-кухар Любомир складає картонні тарілочки. - У нас є секретний рецепт штруделя. Рецепт не розкажу.

На кухні "Трапезної" готують млинці з бринзою та бутерброди зі смальцем, поряд у "Кумпелі" готують справжню львівську каву.

/media/video/517294/2_517294.mov

/media/video/517294/1_517294.mov

Ввечері гостей фестивалю запрошують у Мистецький Арсенал. У головній залі, де експонуються дерев'яні скульптури Пінзеля у рамках виставки "Велике і Величне", відбувається офіційне відкриття Днів Львова у Києві.

- Перше, що помічають у Львові - це його поліфонічнічть і різноманіття, - каже голова Львівського товариства у Києві Іван Васюник. - Але у місті Лева є декілька постійних і незмінних складових: це українська душа, традиція і дух Європи. Київ і Львів, будьмо разом і впевненими в собі. Ми володіємо культурою, яка надихає, здатні на великі успіхи.

На відкриття фестивалю також завітав мер Львова Андрій Садовий, нардепи Олесь Доній, Микола Княжицький, В'ячеслав Кириленко, лідер гурту "Гайдамаки" Олександр Ярмола, історик Володимир В'ятрович.

На вулиці розпочалася вистава львівського театру на ходулях "Воскресіння". На білий екран проектуються зображення скульптур Пінзеля. На сцену вибігає чоловік. За ним актори у бароковому одязі та масками, троє з них на ходулях.

Дні Львова у Києві триватимуть до 22 вересня. Вхід на фестиваль вільний до четвертої дня, у неділю - лише до 15.00. Квитки на вечірню програму коштують 40 грн.

Зараз ви читаєте новину «Як пройшов перший "львівський" день у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі