понеділок, 23 липня 2012 12:55

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Я захищаю українську мову не для того, щоб російську називали "мовою, народженою з гівна" - Курков

"Я захищаю українську мову не для того, щоб російську називали "мовою, народженою з гівна" -  Курков
Андрій Курков є автором 13 романів та 5 книжок для дітей. Курков — єдиний письменник країн пострадянського простору, чиї книжки потрапили в топ-десятку європейських бестселерів. Фото: facebook.com/andrei.kurkov

В Україні два хворих місця: Голодомор і українська мова, міркує український письменник Андрій Курков в коментарі для The Guardian.

За словами Куркова, за часів Російської імперії українська мова часто опинялася під забороною: Катерина Велика наказала припинити викладання українською в Києво-Могилянській академії, Петро I заборонив книгодрукування українською, Російська православна церква вилучила підручники української мови зі шкіл, Олександр II заборонив ввезення книг українською, а Олександр III – використання української в державних установах, повідомляє "Друг читача".

"Зрозуміло, чому українці вважають статтю конституції, яка затверджує українську в якості єдиної офіційної мови країни, найважливішим досягненням з часів здобуття незалежності", – підсумовує письменник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Друкуємо все, що пишуть Андрій Курков, Лада Лузіна" — гендиректор "Фоліо"

Автор нагадує, що українською розмовляють трохи більше 50% населення країни і що російською говорять в основному на сході, куди росіян в 1930-і роки посилали працювати на шахти, і в Криму. Він також зазначає, що антирадянські настрої на Західній Україні трансформувалися в "загальну антипатію щодо Російської Федерації", а українські політичні партії, які виступають за зближення з Москвою, користуються підтримкою РФ.

Крім того, за словами автора, правляча "Партія регіонів" спробувала отримати контроль над україномовним центром і заходом країни, поставивши своїх людей в місцеві органи управління, і тим самим зіпсувала ставлення до себе. Тому, коли Верховна Рада провела закон, що підняв статус російської до офіційної "регіональної мови2, із заходу до Києва негайно кинулися цілі автобуси з протестувальниками.

"Ми навряд чи станемо свідками нової 2помаранчевої революції", але закон про мову також навряд чи буде підписаний і затверджений", – пише Курков, нагадуючи, що спікер Ради і один з його заступників заблокували прийняття закону, подавши заяву про відставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Курков написав роман про радянських хіпі

"Проте політизація мови в Україні продовжиться", – відзначає він. Він додає, що завжди писав російською і відмовляється писати українською, незважаючи на тиск і на те, що згоден з нормою про українську як про єдину державну мову. "Поки що я не хочу ставати солдатом в цій війні слів", – підсумовує він.

Крім того, в суботу 21 липня на своїй сторінці на Facebook Курков різко відповів на критику щодо мовного питання в Україні.

"Я захищав і захищаю українську мову не для того, щоб російську називали "мовою північних варварів" або "мовою, народженою з гівна", і не через те, що українську називають - "мовою недорасси" або "мовою, придатною лише для анекдотів". Люди, які ведуть подібну полеміку, взагалі не користуються мовами. У них їх просто немає. Мова виростає на ґрунті культури, а не на червоному глиноземі з вкрапленнями руд кольорових і дуже чорних металів", - заявив письменник.

Зараз ви читаєте новину «"Я захищаю українську мову не для того, щоб російську називали "мовою, народженою з гівна" - Курков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі