середа, 04 липня 2012 12:19

"Нам із вами своє робити: розмовляти українською" — письменники про мовний закон

"Нам із вами своє робити: розмовляти українською" — письменники про мовний закон
Українські письменники вважають закон Колесніченка-Ківалова владними іграми. Фото: mukachevo.net/

Українські письменники не лишаються осторонь скандалу, який розгорівся довкола закону про мови. Нагадаємо, вчора Верховна Рада проголосувала у другому читанні мовний законопроект Колесніченка-Ківалова. Він був поставлений на голосування із порушеннями, зазначають депутати від опозиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська стане мовою гетто - Стріха

Порадив опозиції скласти мандати задля збереження власного обличчя Іван Андрусяк.

"Очевидно, з бандитами можливо або по-бандитськи - або не леґітимізувати своєю участю їхній шабаш, - повідомив письменник виданню "Буквоїд". - Тому єдиний спосіб для опозиції зберегти обличчя (і виборця) - усім, хто ще лишився в БЮТ і НУНС, скласти мандати і анулювати списки. Приведе це до розпуску парламенту чи ні, не так і суттєво, тому що парламенту віднині немає. Але це покаже, що принаймні в нашій країні є хоч якісь політики. І в результаті цього будь-яке рішення банди ВР буде нелеґітимним a prіorі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мовним законопроектом "нагнули" українське керівництво" - Карасьов

Письменник Анатолій Дністровий вважає новий закон початком розколу України. Ось тільки він ставить питання хто від цього виграє, а хто програє.

На своїй сторінці у мережі Фейсбук він зазначив: "Як це сумно не звучить, але схоже на те, що саме сьогодні було запущено процес розлучення різних Україн (інше питання: скільки років він триватиме - 1 чи 10; і які будуть наслідки - федералізація чи дві держави - україномовна Україна плюс російськомовний ПІСУАР на кшталт Придністров'я). В цій ситуації мені, як це не дивно, шкода наших нормальних громадян зі східно-південних областей. Саме над ними зависла смертельна загроза опинитися в якомусь новому квазідержавному й ніким невизнаному у світі утворенні на кшталт Придністров'я... де буде довічно правити хунта бандюковичів. Якщо мій прогноз бачення подій колись реалізується, то україномовна Україна, після подібного розлучення, значно швидше дрейфуватиме в ЄС. Це все лише питання часу. Старт уже дано".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З усіх регіонів до Києва їдуть люди підтримати українську мову. Їх затримує ДАІ

Видавці й автори Віталій та Дмитро Капранови натякнули на можливий розвиток подій. Брати написали у своєму профілі на Фейсбуку: "Голосуванням за мови вони (депутати — Gazeta.ua) поставили себе поза законом. Особливо поза законом про недоторканість".

Водночас на сторінці "Друга читача", редакторами якого є Капранови, зазначено: "Але нам із вами своє робити: розмовляти українською, читати україномовні українські книжки, купувати українське..."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За мовний законопроект "проголосував" депутат з-за кордону

Натомість прозаїк Андрій Курков вважає новий закон не більше, ніж політтехнологією.

"Думаю, що після кількох днів боїв проти законопроекту Янукович переможно накладе на нього вето і стане героєм-захисником української мови, відійшовши на три кроки вправо від ПР у сторону народу-виборця. Але при цьому скаже щось своїм регіональним виборцям, щоб вони його не затаврували зрадником. Щось на кшталт "Час ще не настав!". За ці пару днів він кілька разів покаже здалеку законопроект Кремлю, як дитині показують цукерку, чекаючи від нього прогнозованої реакції", - зазначив Курков у своєму профілі на Фейсбуку.

Зараз ви читаєте новину «"Нам із вами своє робити: розмовляти українською" — письменники про мовний закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

41

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі