вівторок, 03 липня 2012 03:25

Перш ніж жити далі, країні потрібно пережити нинішню владу - Курков

Перш ніж жити далі, країні потрібно пережити нинішню владу - Курков
ФОТО: inukr.net

Український письменник Андрій Курков в інтерв'ю Die Presse заявив, що Чемпіонат Європи з футболу не породив нових абсурдних сюжетів. Раніше він говорив, що абсурдних сюжетів на Україну стільки, що їх вистачило б на тисячу письменників і більше, та ще залишилося б на експорт.

З негативних наслідків чемпіонату письменник виділив те, що при підготовці було вкрадено колосальну кількість грошей. В якості позитивного моменту він зазначив інфраструктурний розвиток, наприклад, реставрацію Київського аеропорту, а також створення гарного іміджу України в очах фанатів.

Бойкот чемпіонату європейськими політиками, пов'язаний у тому числі з Юлією Тимошенко, Курков визнав доречним. Однак він зазначив, що Тимошенко - теж диктатор, що відмінності між нею і Януковичем мінімальні і що вона просто представляє інший регіональний клан. За його словами, Тимошенко набагато хитріша, харизматичніша, освіченіша й жорсткіша за Януковича і володіє великим політичним талантом. Він також зазначив, що хотів написати про неї книгу під назвою "Нержавіюча дівчина", але не став цього робити, оскільки йому запропонували написати про неї книгу за замовлення. Він повідомив, що з тих пір вийшли три книги, в яких Тимошенко хочуть вбити, але їй вдається врятуватися, тому він припустив, що замовлення було направлено декільком письменникам.

Коли інтерв'юер нагадав Куркову його порівняння Україні з матір'ю-одиначкою, з якою всі хочуть переспати, але ніхто не хоче одружуватися, Курков сказав, що ситуація змінилася, оскільки країна вперше з моменту здобуття незалежності конфліктує як із Заходом, так і з Росією. На його думку, політики, які перебувають при владі в даний момент, не зможуть знайти з цієї ситуації вихід, оскільки вони проводять політику самоізоляції. Він також додав, що знаходження при владі людей з кримінальним минулим стимулює злочинців і що суспільна психологія змінюється через те, що головним критерієм просування по службі є відданість Януковичу.

Курков також нагадав про різницю менталітетів між Західною та Східної України і відзначив, що єдиної координатної системи національної ідентичності так і не було вироблено. Він також сказав, що цим ніхто не займається, тому що регіони тримаються за різницю менталітетів, а державна влада намагається зберегти відмінності, бо інакше народ би не голосував за регіональних лідерів. За його словами, пострадянський дискурс Східної Україні гальмує розвиток громадянського суспільства і малого бізнесу, оскільки люди чекають милостей від держави і не виявляють власної ініціативи.

На питання про художнє осмислення "помаранчевої революції" Курков відповів, що суспільство забуло про неї. За його словами, безпосередньо після подій було знято два або три поганих фільми і кілька книг було написано журналістами, але тепер тема нікому не цікава.

На питання, поставлене Януковичем в заголовку однієї з його книг - "Як Україні далі жити", Курков відповів, що, перш ніж жити далі, країні потрібно пережити її нинішню владу.

Зараз ви читаєте новину «Перш ніж жити далі, країні потрібно пережити нинішню владу - Курков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути