пʼятниця, 07 червня 2013 16:08

Шпинат тушкують із пармезаном у вершковому маслі
5

Фото: Фото: Ольга Швед

Львів'янка Олена Вовк готує весною страви із листя шпинату. Ділиться трьома улюбленими рецептами.

Шпинатовий салат. 250 г листя шпинату чистить і промиває у холодній воді, видаляє корінці. Листя нарізує, додає подрібнену ріпчасту або зелену цибулю, кріп, листя м'яти, вичавлює сік із півлимона, заправляє рослинним маслом. Салат перемішує і прикрашає скибочками огірка, редиски.

Паста із шпинату та пармезану. Швидко і просто готувати. Можна додавати до спагетті або намазувати на грінки чи солоний крекер.

"Зваріть 400-500 грам шпинату у кількох літрах підсоленої води, відіжміть і наріжте. Наріжте цибулю дрібними кубиками. Розігрійте у сковорідці третину пачки вершкового масла, пропасеруйте у ньому цибулю і дрібно нарізані кілька зубчиків часнику, додайте шпинат і поставте на малий вогонь на 8-10 хв. Потім додайте півпачки жирної сметани. Ще потушкуйте 3-4 хвилини. Сто грамів італійського сиру "Пармезан" натріть на дрібну тертку. Всипте у готову пасту. Спочатку паста буде рідкою, коли охолоне — загусне. Підсмажені грінки намазую пастою, подаю гостям. Інколи на грінки кладу шматочок копченого лосося чи сьомги", - каже Олена.

Пиріг зі шпинату. 800 г свіжого шпинату перебрати, промити, залити підсоленим кип'ятком і залишити на 5хв. Запарений шпинат відцідити, подрібнити. Протушкувати у 30 грамах вершкового масла. 300 г шампіньйонів почистити, порізати скибочками і обсмажити у 30 грамах масла до готовності. Змішати шпинат, шампіньйони і 100 грам потертого твердого сиру — "Пармезану" чи "Російського". Готове листкове тісто розморозити і розділити навпіл. Половину тіста викласти на змащений лист, покрити його начинкою, а зверху викласти решту тіста.

Краї тіста скріпити, змастити поверхню пирога жовтком і випікати при 180 градусах до появи золотистої шкірочки. У пиріг можна додати варений лосось як начинку.

Шпинат – це джерело заліза. Особливо рекомендується жінкам, дітям і підліткам. Містить клітковину, калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, цинк, манган, фтор, вітаміни С, В1, В2, В6, РР, Е, К, фолієву кислоту, провітамін А.

Зараз ви читаєте новину «Шпинат тушкують із пармезаном у вершковому маслі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути