пʼятниця, 19 квітня 2013 12:56

Канелоні запікають з фаршем під соусом бешамель
16

Фото: Фото: Ірина Зджанська

"Люблю макаронні вироби. Можу їх їсти хоч цілими днями. Чоловік сміється, що мабуть мала народитися в Італії, - розповідає львів'янка 26-річна Христина Лисак. Удома готує канелоні - традиційну італійську страву, один з багатьох видів пасти.

Дослівно слово "канелоні" означає "трубочка з тіста з начинкою". "Канелонями" італійці називають і самі макаронні вироби, які мають форму грубої трубки. Їх зазвичай начиняють: м'ясним фаршем, тунцем, шпинатом, куркою або просто овочами.

"Ще в дитинстві, коли їла макарони з котлетою чи м'ясом, мріяла, щоб коли-небудь випустили грубі макарони, аби їх можна було нафарширувати. І ось мрія збулася" — сміється Христина.

Виставляє продукти на кухонний стіл. Сьогодні готуватиме канелоні з м'ясом і печерицями. Дрібними кубиками нарізає кілька очищених печериць. Кладе їх на розігріту з маслом сковорідку. Під накритою кришкою та на невеликому вогні смажить 3 хвилини, ще кілька - при відкритій, щоб рідина з грибів випарувалася. Тоді додає перемелену в блендері одну цибулину та 700 г наполовину яловичого та свинного фаршу. Ретельно все перемішує.

"Через 10 хвилин м'ясо набуде однорідного білого відтінку. Важливо, не перетримати, аби не стало сухим, - каже. - Треба одразу додати кілька ложок томатного соусу і перетерти грудки м'яса ложкою. Тоді маса набуде однорідності".

Насамкінець жінка солить і перчить суміш. Посипає тертим пармезаном та подрібненою петрушкою.

"Коли соус трохи охолоне, ним треба начинити грубі макаронні вироби. Їх зараз продають майже в кожному супермаркеті. Коштують 25-35 гривень. Можна придбати і в магазинах італійських товарів, їх зараз на кожному кроці повідкривали. Але тоді треба просити продавця перекласти з італійської, як ці макарони готувати. На деяких пачках вказано, що їх треба проварити 10 хвилин, перед тим як начиняти. На інших - час не вказаний. Значить їх фарширують сирими, а потім довше запікають. У мене зараз саме такі".

Поки охолоджується грибно-м'ясний соус, жінка готує інший соус — бешамель. Він французького походження, ним зазвичай поливають запіканки, суфле, лазаньї. У глибокій каструлі з антипригарним дном на маленькому вогні розтоплює 100 г масла. Додає 4 ст л борошна і вимішує до однорідної маси, трохи збільшивши вогонь.

"Маса має набути ледь золотистого кольору, тоді до неї доливаю 700 грам молока. Але воно має бути холодним, так не утворяться грудочки. Це слід робити дуже оперативно, щоб не встигло пригоріти борошно" — пояснює.

Коли соус починає кипіти, жінка додає до нього дрібку солі і на кінчику ножа меленого мускатного горіха. Помішуючи все, відставляє з плити. Береться за фарширування макаронів: кофейною ложкою начиняє канелоні соусом з м'яса та грибів. Викладає їх на попередньо змащене маслом деко. Поливає соусом бешамель. Зверху накриває фольгою і ставить у розігріту до 180°C духовку на 40 хв. На останні 10 хв знімає фольгу, щоб канелоні підрум'янилися.

"Подають страву гарячою. Попри те, що досить просто готується, вона вишукана і дуже ситна і смачна" — додає Христина.

Зараз ви читаєте новину «Канелоні запікають з фаршем під соусом бешамель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути