Бограч на Закарпатті популярніший, ніж шашлики. Він схожий на пряний гуляш. Це одночасно і перша, і друга страва. Головне у цій страві м'ясо та паприка. Його має бути багато, щоб страва була навариста. Паприка дає аромат та пряний присмак.
"Бограч важко сплутати з іншою стравою. Він виходить дуже мясним і з пікантною перчинкою на язиці, - каже Мирослава Степанюк. - Його називають "їжею пастухів", бо готується на відкритому вогні в казані".
Інгредієнти:
50 грам сала з м'ясними прошарками
1 кг яловичини
2 цибулини
1,5 столових ложки паприки
0,5 кг свинячих ребер
1 морквина
5 зубчиків часнику
1 стручок перцю чилі
0,5 ч. л сухого чебрецю
5 картоплин
1 болгарський перець
2 помідори
300 г сирокопченої ковбаси
по 1 пучку кропу та петрушки
сіль та перець за смаком
50 мл сухого домашнього червоного вина
Приготування:
У казанок або в глибоку каструлю з товстим дном порізати сало з м'ясними прошарками і обсмажувати.
Яловичину порізати квадратами по 3 см. Почистити та порізати півкільцями цибулю. Як тільки воно присмажилось, додати нарізану цибулю і тушкувати під кришкою поки не стане прозорою.
Додати паприку та перемішати. Чекати хвилину і покласти в каструлю. Додати свинячі ребра та порізане м'ясо.
Перемішати і долити води стільки, щоб м'ясо було покрито повністю. Довести до кипіння на сильному вогні.
Потім зробити малий вогонь і залишити на 2 години булькати. Раз в півгодини перемішувати.
Потім вийняти з м'яса всі кістки. Воно добре розпариться. Почистити морквину. Її та часник порізати дрібними кубиками і киути до м'яса.
Додати порізаний перець чилі та чебрець. Картоплю почистити і порізати різної форми шматками, як на суп. Теж покласти в каструлю.
Додати воду знову так, щоб вона покрила продукти на 1 см. Накрити кришкою і тушкувати 30-40 хвилин.
Болгарський перець і помідори порізати кубиком. Сирокопчену ковбасу порізати півкільцями. Все додати в каструлю і перемішати. Має вийти густа кашка.
Читайте також: Для пікантності у гарбузовий суп-пюре з цвітної капустою додають часник
Налити воду, щоб та покривала все на 1 палець. Накрити кришкою і готувати ще 20 хвилин.
Помити і порізати пучок кропу та петрушки. Покласти в каструлю. Посолити і поперчити за смаком. Перемішати і налити червоне вино.
Довести до кипіння, перемішати і зняти з вогню. Поставити з боку, не відкриваючи кришки на 15-20 хвилин, щоб настоявся.
Коментарі