четвер, 12 квітня 2012 11:30

Холодець на Великдень готують без желатину

Дуже не люблю холодець із желатином. Завжди готую без нього. Найкраще у мене виходить холодець із півня. Обов'язково приготую такий на Великдень - розповідає киянка Марина Оробець.

Для холодцю бере половину домашнього півня, це — 1,200 грамів. Також — 2 свині ніжки, 2 середні цибулини, 3 невеликих морквини, 6 зубців часнику. Зі спецій бере сіль, перець горошком, перець мелений.

Свині ніжки і м'ясо півня миє, лишає у підсоленій воді на 15 хвилин. Потім ріже на дрібні шматки. Складає у 8-літрову каструлю і заливає водою так, щоб вона ледь прикривала свинину. Дає закипіти, потім зливає воду, а м'ясо знову добре промиває. Заливає водою до країв каструлі і ставить варитися. Знімає піну і жир, коли починає кипіти. Тоді зменшує вогонь майже до мінімуму. Варить, поки бульон випарується до половини. Додає 10 горошин перцю, порізані кільцями цибулю і моркву.

"Холодець вариться довго, майже 9 годин. Більшість рідини за цей час випаровується. Перевіряю готовність холодцю так: беру краплю бульону, розтираю її між пальцями. Якщо вони склеюються, м'ясо можна знімати з вогню".

Далі натирає зубці часнику на терці і кладе у мішечок із тканини, зав'язує. Дістає із бульону м'ясо, сам бульон проціджує через кілька шарів марлі. Солить і перчить, кладе у нього мішечок із часником. Через півгодини виймає його, коли настоїться. Змішує бульон і м'ясо, заливає у форму. Ставить у холодне місце, щоб заморозився.

"Коли подаю холодець на стіл, поряд ставлю гострий керчуп, бо уся моя родина любить сильно приправлені страви. Інколи поливаю холодець трьома столовими ложками сметани, зверху посипаю сумішшю із приправ для м'яса. Поряд на тарілку кладу дві чайні ложку гірчиці. У неї гості вмочуватимуть шматочки холодця".

Зараз ви читаєте новину «Холодець на Великдень готують без желатину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути