середа, 13 жовтня 2010 03:00

Холодець із грибів застигає за годину

Автор: фото: www.loveandcoock.blox.ua
  Грибним соусом присмачують локшину. Її відварюють окремо. На тарілці страву посипають сумішшю тертого твердого сиру та сушених грибів
Грибним соусом присмачують локшину. Її відварюють окремо. На тарілці страву посипають сумішшю тертого твердого сиру та сушених грибів

Вінничанка 42-річна Галина Кириченко  робить із грибами голубці, налисники, відбивні. Для приготування перемелює відварені у солоній воді гриби у м'ясорубці. Зазвичай бере білі, шампіньйони, опеньки, сірі рядовки. До фаршу додає подрібнену сиру цибулю. Кладе його до відвареного на голубці рису, змішує, перчить. На налисники фарш спершу підсмажує на олії й маслі.

— Відбивні з грибів навчила робити свекруха. Вона білоруска, у них це національна страва, — говорить Галина Василівна. — Треба 250 грамів свіжих білих грибів або бабок. Варю три хвилини. Відціджую, двічі пропускаю через м'ясорубку з однією цибулиною та 150 грамами розмоченого білого хліба.

До фаршу господиня додає яйце, сіль. Долонями виробляє пляцки завбільшки як відбивні. Обвалює їх у панірувальних сухарях і смажить. Подає на стіл з вареною цілою картоплею.

Кириченко каже, сусідка навчила її робити відбивні по-міському. Для цього купує 0,5 кг глив. Розділяє кетяг на окремі гриби. Відварює у добре посоленій воді 5 хв. Відціджені гливи перчить і обвалює у борошні, потім у яйці й знов у борошні. Викладає у сковороду в киплячу олію на 5 хв. На смак страва нагадує курячі битки.

Також готує білоруський грибний холодець. 200 г свіжих грибів відварює у 300 г води. У відціджений бульйон кладе столову ложку желатину. В форму наливає трохи юшки, додає гриби, шматочок вареного яйця, кріп. Заливає рештою бульйону. Ставить на годину до холодильника. Узимку варить холодець із сушених боровиків. Перед тим їх годину вимочує в холодній воді.

Грибним соусом присмачують локшину. Галина Кириченко спробувала страву, коли подорожувала Італією. Вона їй так сподобалось, що потім готувала її на знайомство з майбутніми сватами.

— Треба промити столову ложку сушених боровиків, залити 100 грамами окропу в мисці. В іншій посудині так само запарити вісім зубців часнику, десь на 15 хвилин. Три столові ложки тертого твердого сиру змішати із ложкою мелених сухих грибів. На сковороді розігріти трохи масла та олії. Обсмажити часник, додати 200 грамів порізаних сирих шампіньйонів. Через 5 хвилин долити туди юшку з білими грибами і покласти ще столову ложку вершків. Окремо відварити локшину. Все змішати. На тарілці посипати сумішшю сиру та сушених грибів. Прикрасити петрушкою.

Уманка 23-річна Ірина Діхтяр любить маслюки зі смаженою картоплею.

— Свіжі гриби чищу, відварюю. Якщо вони молоденькі, зрізаю тільки верхню шкірку. Мию в холодній воді та варю два рази в підсоленому окропі. До маслюків кидаю цибулину. Потім даю їм стекти. На олії підсмажую із цибулею. Картоплю смажу на іншій сковороді. Все змішую, солю, перчу. Дуже смачно з квашеними огірками.

Ірина також додає гриби до борщу та рисового супу.

Зараз ви читаєте новину «Холодець із грибів застигає за годину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути