Ексклюзиви
четвер, 15 грудня 2011 08:48

Цукровий буряк перероблятимуть на біопаливо

Автор: фото з сайта www.nubip.edu.ua
  Валерій Дубровін: ”Для фермера різниці не буде, на яку переробку здавати буряк”
Валерій Дубровін: ”Для фермера різниці не буде, на яку переробку здавати буряк”

Україна планує за 4-5 років переорієнтувати галузь вирощування цукрових буряків на виробництво біопалива. Уряд не може знайти зовнішніх ринків для збуту цукру. Зокрема, Росія досі обкладає його митом у розмірі $330 за тонну.

— Технології вироблення біопалива із цукрового сорго активно використовують у країнах Латинської Америки, — зазначає проректор Національного університету біоресурсів і природокористування Валерій Дубровін, 53 роки. — З тростини вичавлюють сік, його зброджують у спирт і отримують біоетанол. Стебло, яке залишається, переробляють на тверде біопаливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завод біопалива лякає людей

Схожі установки є і в Україні. Така сама технологія отримання біоетанолу з меляси — продукту переробки цукрового буряка, а також з усіх крохмалемістких продуктів, зокрема з картоплі. Можна для цього використовувати і трохи попсовані коренеплоди.

На яких заводах можна переробляти мелясу на біоетанол?

— Більшість вітчизняних спиртових заводів можуть це робити без додаткового переобладнання. Але проблема в тому, як на ринку розділити харчовий спирт і біоетанол, які майже не відрізняються за якістю. Біопаливо потрібно звільнити від акцизу, щоб воно не було надто дороге. Аби біоетанол не використовували як звичайний спирт, його слід підфарбовувати. Скажімо, у блакитний колір — як денатурат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шведи відстрілюють диких кроликів на біопаливо

Чи можна буде заправляти біопаливом звичайні автомобілі?

— Так, біоетанол активно використовують в Аргентині, Бразилії і США. Його сприймають усі автомобільні двигуни, які працюють на бензині. Роблять суміш — 85 відсотків етанолу і 15 — бензин. Маємо достатньо технологічних ресурсів, щоб переробити 40 мільйонів тонн цукрового буряка на 4 мільйони тонн біопалива. Це дозволить країні стати менш енергетично залежною. Біоетанол дешевший за бензин, екологічно чистіший за нафту, газ чи вугілля. Це значно кращий варіант, ніж тяжка праця шахтарів під землею.

Чи вигідно буде фермерам вирощувати цукровий буряк, якщо його перероблятимуть на біоетанол?

— Ціна буряка буде однакова — що на цукор, що на біопаливо. Тому для фермера різниці не буде, на яку переробку здавати буряк. Йому важливо, щоб у нього взяли продукцію та заплатили гроші. Коли у нас починали культивувати ріпак, то у перший рік ним засіяли всього 100 тисяч гектарів, а на третій — 2 мільйони. І ніхто не агітував. Просто він добре пішов на ринку, його вигідно стало вирощувати.

Зараз ви читаєте новину «Цукровий буряк перероблятимуть на біопаливо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути