четвер, 12 березня 2009 19:08

Пальним фермери забезпечені на 20 відсотків

Через економічну кризу в скрутному становищі опинилося найпотужніше в Мостиському районі Львівської області фермерське господарство "Агро-Лан". Ще два роки тому воно працювало із майже стопроцентною рентабельністю. А з минулого урожаю прибутків не мало.

— Добре, хоч по нулях вийшли, без мінусів, — каже головний агроном господарства Михайло Тимо, 50 років. — Реалізація вимушена була. Бо треба було кредити погасити. А продали дешево — кукурудзу по 600 гривень за тонну, ячмінь по 650–700. То не ціни.  Мусимо далі сіяти, бо треба людям за оренду платити. А розірвемо договір оренди — тоді хто нам її знову верне?

Господарству бракує коштів на закупівлю пального, гербіцидів, міндобрив.

— Восени засіяли 700 гектарів зернових, — каже Тимо. — Плануємо ще 1100. То так само як попередній рік — не більше і не менше.


Фермерське господарство "Вікторія-92", що орендує 2700 га землі в Козівському районі Тернопільщини, торік узяло кредит на суму 100 тис. грн в "Укрсоцбанку".

— Нема чим гасити. Добре, що його до травня пролонгували. Може, щось назбираємо. Нових кредитів брати вже не будемо. Слава Богу, боргів перед постачальниками не маємо, — розповідає заступник голови фермерського господарства Федір Головацький, 47 років. — Пшеницю будемо продавати. Але якби-то в державі була стабільна політика і ціни. От ще минулої весни центнер пшениці коштував 100–110 гривень, а восени ціна впала до 80–70.

Фермери з "Вікторії" вже закупили 50 тис. л пального. Цього має вистачити для посівної кампанії і на жнива. За гуртовими цінами літр солярки коштував 4,25 грн.

Продали дешево — кукурудзу по 600 гривень за тонну, ячмінь по 650–700. То не ціни

— Маємо договір із фірмою "СуффлеагроУкраїна", що діє в Хмельницькій області. Ми постачаємо туди ячмінь, а звідти беремо засоби хімзахисту рослин, — каже Федір Ярославович.

Господарство збирається збільшувати площі під ріпак, ячмінь і кукурудзу, натомість менше сіяти озимої пшениці.

53-річний Олександр Лапчук, фермер із села Івачкове Здолбунівського району Рівненської області, разом із 29-річним сином Мирославом обробляє майже тисячу гектарів. Два роки тому на вирощуванні цукрового буряку зазнав 250 тис. грн збитків.

Фермер звинувачує великі агрокорпорації, які мають у своїх руках цукрозаводи й витіснили з ринку дрібні підприємства. Каже, коли люди та фермери вирощували цукровий буряк, держава не давала жодної копійки. А торік магнатам виплатили по 750 грн за кожен засіяний гектар.

— Думав, зароблю на зернових. Майже всі площі засіяв пшеницею та ячменем. Зібрав рекордні врожаї, але знову опинився в збитках. Збіжжя доводилося продавати нижче собівартості, — нарікає господар.

У Рівненській обласній асоціації фермерів жаліються, що цього року на підтримку фермерства в державному бюджеті передбачено в п"ять разів менше коштів, ніж торік.

— Держава повністю відвернулася від селян, — обурюється 61-річний Дмитро Українець, голова обласної асоціації фермерів. — Банки пролонгували тільки 25 мільйонів гривень кредитів усім сільгоспвиробникам області, а це менше 25 відсотків. У цьому році надано всього 32 мільйони гривень кредитних ресурсів, а для весняної посівної потрібно в 10 разів більше.

В обласному управлінні агропромислового розвитку кажуть, насінням ярих культур господарства забезпеченні достатньо. Фермерам з обласного бюджету відшкодовують витрати на придбання високоякісного насіннєвого матеріалу.

— А ось мінеральними добривами господарства забезпечені всього на 42 відсотки, а пальним на 20, — пояснює перший заступник начальника облуправління Надія Переходько, 46 років.

Трактори заправляють  біопаливом

57-річний фермер Віктор Атаманюк із села Копиткове Здолбунівського району Рівненщини економить на пальному. Уже півроку заправляє трактори власним біодизелем із ріпаку.

— Засіяв ріпаком 200 гектарів. Із цієї площі можу отримати 110–120 тонн біодизелю, — розповідає Віктор Данилович. — На день виробляю 600 літрів. Собівартість цього пального — 3 гривні за літр.

Чоловік перевів на біодизель чотири трактори. Із часом на дешевому пальному їздитимуть й інші 24.

Установку для виробництва біодизелю Атаманюк придбав у Фінляндії.

— Показав свій проект скандинавській екологічній фінансовій корпорації НЕФКО, що має представництво в Києві. Іноземцям сподобалося, й вони дали в кредит 270 тисяч євро — на чотири роки, — каже. — За ці гроші придбав саму установку, комбайн для збирання ріпаку та спеціальний стіл для його обробки. Потім кілька днів навчався у Фінляндії, як із ними працювати.

У планах Атаманюка ще один проект — компресор для виробництва брикетів із ріпакової соломи, щоб топити котельню. Він також мріє про власну біогазову установку, яка перероблятиме коров"ячий послід.

— Якщо вдасться, за кілька місяців візьму в кредит ці два апарати, — додає фермер. — Тоді господарство стане незалежним від державних цін на пальне та енергію.

Атаманюк на 1,5 тис. га вирощує зернові, цукрові буряки, картоплю. Тримає 1500 голів великої рогатої худоби.

Олена ВЛАСОВА

Зараз ви читаєте новину «Пальним фермери забезпечені на 20 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути