четвер, 29 березня 2012 20:52

Лінартовичу зіграти українського індіанця допомогли розповіді діда

Лінартовичу зіграти українського індіанця допомогли розповіді діда
Під час війни дід актора був розвідником. Фото: Сергій Старостенко, Gazeta.ua

Актора 33-річного Дмитра Лінартовича, який зіграв Івана Додоку у стрічці Михайла Іллєнка "ТойХтоПройшовКрізьВогонь", змалку вчив стріляти та метати ножі дід Костянтин. Під час війни дід актора був розвідником і не раз вибирався з-під куль.

"Потрапляв і в стрілянину, і в різанину. Раз дід разом із трьома товаришами пробирався до німецького табору, щоб привести звідти язика. Стоять на варті два охоронці. Вони їх зняли:однією рукою закрили рот і ножем перерізали або пробили горло. Це були навчені люди, бійці знали чудово анатомію. Потім прорізали колючий дріт, пройшли всередину і добралися до язика. В основному брали в полон німця, який мав офіцерське звання, щоб побільше можна було від нього дізнатися, щоб ця інформація спрацювала на радянські війська. Захопили того офіцера і почали відступати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головній зірці "ТойХтоПройшов..." в армії не вистачало дівчат

І раптом потрапили в оточення. Добігли до озера, заховалися в очереті. Була пізня осінь, листопад. Рятуючись, пірнули в озеро. І дід мій згадав старий козацький спосіб — зробив трубочку з очерету, занурився під воду, і дихав через неї. Всі четверо так зробили і німця примусили, тримаючи постійно під дулом. Просиділи під водою годину. Коли німецькі вівчарки втратили слід і німці порозходились, вони вибралися з води і в холоді 15 кілометрів пішки до своєї військової частини добиралися. В наметі випили грамів по 150 кожен, і німцю налили, наступного ранку ніхто з них навіть не кашлянув. Те, що було потім з язиком, це вже справа військова", - розповів актор.

Їздити на конях Дмитро навчився спеціально до зйомок. Кілька разів норовливий кінь Буян, на якому знімався у стрічці, намагався скинути актора.

"Якось на зйомках в кадрі, коли їхав на ньому, він став на диби. Я втримався в сідлі. Я спостеріг, що кінь любить ласку і разом з тим жорстку руку. Йому трошки давати треба свободи, але й утримувати, щоб він міг зрозуміти, хто на ньому, щоб не розслаблявся. Як в житті, як з людьми. Підступався до коня зі печивом: він з долоні в мене шматочок поїв. Потім я його осідлав, і він мене скинув. Буян — такий кінь, який любить перевіряти людину на курвиметр, тобто, з якого тіста вона зліплена. Починає сіпатись вліво-вправо: то на дибки стане, то зад підніме. Тут головне міцно втриматись в сідлі і підтягувати до себе гнуздою. Тоді він стає твоїм.Тепер не спілкуємось. Його повезли в конюшню на кінну базу під Києвом", - сказав Лінартович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головна зірка "ТойХтоПройшов..." відхилив три кіносценарії

Літаком, в якому знімався Дмитро, керував пілот. Актор тільки тримав штурвал. Дмитро розповів, що навіть для цього потрібна хороша координація.

"Не маєш права нагнутися ні вліво, ні вправо. Якщо в якийсь бік відхилишся, так і літак піде. Тому сидів дуже рівно. Тільки голова крутиться на шиї на сто вісімдесят градусів. Я зі спорту сам, мені координація дозволила. Страху висоти не було. В 15 років стрибав з парашутом на аеродромі "Чайка", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Лінартовичу зіграти українського індіанця допомогли розповіді діда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 5298
Голосування Хто з українських зірок найчастіше оголюється на пікантних фото в соцмережах?
  • Настя Каменських
  • Софія Стужук
  • Леся Нікітюк
  • Анна Трінчер
  • Даша Астаф'єва
  • Злата Огнєвіч
  • Ваш варіант (напишіть у коментарях)
Переглянути