пʼятниця, 03 червня 2011 21:16

Україна може не боятися антидемпінгових заходів Митного союзу - експерт

Україна може не боятися антидемпінгових заходів Митного союзу - експерт

Запровадження Митним союзом антидемпінгових заходів щодо деяких видів української експортної продукції суттєво не вплине не економіку України.

Таку думку висловила доктор економічних наук Тетяна Мельник в ефірі Першого ділового каналу.

"На мій погляд ... особливо нам нічого не загрожує. На сьогоднішній день експорт до Митного союзу суттєвий, однак 80% припадає на Російську Федерацію, а вона вже увела антидемпінгові заходи і розслідування. Зокрема, на труби малого і середнього діаметру у нас існує антидемпінгове мито у розмірі від 19 до 37%, на машинобудівне кріплення — 22%, на карамель — від 11 до 24%. А Казахстан і Білорусь у Митному союзі щодо українського експорту займають всього-навсього 20%, при тому на Казахстан припадає 7,8%, на Білорусь — 11%. В України зараз від'ємне сальдо торговельного балансу з Митним союзом, і воно може стати ще більш негативним, але суттєвої ролі це не зіграє",— сказала вона.

За її словами, значно більший вплив мало б запровадження вищих митних ставок країнами Світової організації торгівлі.

"Ми є членом Світової організації торгівлі, і набагато гірше буде, коли до нас переглянуть митні ставки 152 країни — члени СОТ", — підкреслила експерт.

Як вважає Мельник, українському бізнесу вдасться знайти нові ринки збуту.

"Звичайно, цих заходів потрібно боятися власникам відповідних заводів. Доведеться шукати нові ринки збуту ... Згадайте, як вийшли наші власники-олігархи з тієї ситуації, коли нам квотували кількість металопродукції країни Європейського союзу. Просто-напросто були куплені дочірні підприємства — заводи в Данії, і обсяги поставок ніяк не зменшилися. Тому, я думаю, бізнес вийде із ситуації", — наголосила доктор економічних наук.

Зараз ви читаєте новину «Україна може не боятися антидемпінгових заходів Митного союзу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути