вівторок, 31 травня 2011 07:00

Експерт: Митний союз - це гарна обгортка, але погана цукерка

Експерт: Митний союз - це гарна обгортка, але погана цукерка

З економічного погляду, Україні краще вступати до Митного союзу, а з політичного — цей варіант треба відкинути.

Таку думку висловив керівник економічних програм гуманітарного фонду "Єдиний світ" Всеволод Степанюк в ефірі Першого ділового каналу.

"Митний союз — це гарна обложка, але досить погана цукерка. З економічної точки зору, Україні більш вигідно інтегруватися у Митний союз. А от з політичної точки зору, Митний союз створений таким чином, що туди не можна вступати жодним чином. Коли керівництво Росії заявляє, що воно хоче бачити Україну в Митному союзі, воно, відверто кажучи, лукавить, Тому що там Митний союз створений таким чином, що це ніякий не союз, а фактично приєднання до економіки Росії, де вирішує все Росія одна за всіх і не несе жодної відповідальності за стан справ у своїх партнерів. Це ми бачимо на прикладі Білорусі", — сказав він.

За його словами, треба вести переговори і з Митним союзом, і з Європейським союзом.

"Якщо брати суто економіку, то вигідніше інтегруватися у Митний союз, де наші товари конкурентоздатні, де нічого не потрібно змінювати. Але у політичному плані це буде фактично поглинання української економіки. Саме тому треба вести переговори як з Євросоюзом, так і з Митним союзом про режими торгівлі. Хоча з Митним союзом чистої вільної торгівлі не буде, тому що Росія ніколи не погодиться на те, щоб продавати без мита енергоносії", — наголосив експерт

Степанюк зазначив, що вступ України до Митного союзу означає тимчасовий вихід країни зі Світової організації торгівлі.

"З точки зору вступу до вільної торгівлі з Євросоюзом, то це повністю корелюється з правилами Світової організації торгівлі. А з точки зору вступу до Митного союзу, дійсно Україні доведеться тимчасово покинути цю організацію. Але економічні вигоди від того, що Україна вступить до Митного союзу будуть більші, ніж втрати від виходу із СОТ. Якби Митний союз був влаштований за принципом Євросоюзу, то Україні варто було б туди іти. Але так як він влаштований у вигляді диктату однієї країни, іти туди не має необхідності", — підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Митний союз - це гарна обгортка, але погана цукерка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути