Ексклюзивы
четверг, 20 февраля 2014 16:50
Тарас Возняк
Тарас Возняк
Тарас Возняк

Якби Янукович підписав Угоду, то зараз би жив, як вареник в маслі

Причина протистояння полягає в тому, що закінчується Українська Радянська Соціалістична Республіка. Та система суспільних відносин, та влади, яку ми успадкували (при чому всі роки незалежності просто експлуатували) вичерпується. Тобто ми прожерли всі ресурси, які були із основних фондів, а тепер не знаємо що робити. Зараз перед українським суспільством стоїть питання зміни всієї системи суспільних відносин, починаючи від стосунків підприємець-податкова, підприємець-споживач, хворий-лікар, міліціонер-громадянин.

Надбудова над цим називається система влади, тобто система владних відносин між регіонами, містами, по горизонталі та вертикалі. І це найістотніша проблема. Бо зазвичай, думають, що основна проблема в узурпації влади Януковичем, проте прізвище можна змінити і нічого від того не зміниться, бо система лишатиметься. Тоді рано чи пізно та людина стане таким же узурпатором. Інше питання, якщо він під себе модифікував Конституцію у 2010 році. При чому він був обраним на іншу посаду, тобто по суті тоді був державний переворот.

Ці проблеми має вирішити Майдан, та й загалом все суспільство, бо Майдан – це лише один із елементів, етапів. Він може лише розпочати цей процес, який буде дуже довгим та складним, навіть якщо Майдан виграє. Але навіть якщо він програє, то перед людьми лишаться ті самі питання та проблеми. Тобто можна звертатись до озвученого плану. Зокрема, повернення до Конституції 2004 року, розосередження влади, вибори нового парламенту, президента, зміна виборчої системи, взагалі зміна законодавства. Тобто на цей шлях підуть роки. Такі країни, як Угорщина та Польща витратили на це 20 років, а ми проїдали все що можна було. Тому і сидимо перед розбитим коритом.

У нашого ж президента стратегія проста – "ночь простоять, да день продержаться". Бо з його дій очевидно, що він просто відпрацьовує російські гроші. Може так ще протримається тиждень, місяць. Але перспективи неприємні, м'яко кажучи. І чи дотримається він до 2015 залежить від того, чи він здатний йти на компроміси та домовленості (а він демонструє, що не здатний) то тоді його чекає інша доля – концтабори та тюрми.

Переконаний, що електорат Януковича насправді не підтримують його. Це так хоче показати оточення президента. На сході та півдні люди просто не бачать своїх лідерів. Інше питання, що політичні лідери, які є на Майдані не сказали їм слова, та не окреслили ті перспективи, які би для них були близькими, вони в масі своїй не підтримують Януковича, бо гарантовано живуть гірше, ніж кияни, чи закарпатці. Суспільство дозріває поступово. Це школа політичного навчання, школа гідності. Не всі здатні її пройти.
Майдан стоятиме стільки, скільки зможе. У людей немає настрою, який би дозволив поразку. Звичайно, що їх можуть вбивати вже сотнями. Це наступний етап. Тому мене дивує безглуздя влади та абсолютний дурість Януковича. Він сам собі риє яму, якби він підписав Угоду з ЄС у Вільнюсі, то зараз би жив, як вареник в маслі. А так його вже називають одним із найкривавіших диктаторів.

Сейчас вы читаете новость «Якби Янукович підписав Угоду, то зараз би жив, як вареник в маслі». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть