Ексклюзивы
понедельник, 22 апреля 2013 13:52
Тамара Бугаєць
Тамара Бугаєць
Юрист Міжнародного жіночого правозахисного центру �Ла Страда-Україна�, адвокат

Криміналізація абортів не поліпшить демографічну ситуацію

Депутати із фракції "Свобода" у Верховній Раді зареєстрували законопроект про запровадження кримінальної відповідальності за штучне переривання вагітності (аборту).

Сьогодні в Україні дозволено робити аборт, коли строк вагітності складає до 12 тижнів, із 12-22 тижнів - тільки за медичними показниками. Наразі кримінальну відповідальність нестимуть особи, які провели операцію штучного переривання вагітності (аборту), але не мають спеціальної медичної освіти. Тобто є досить жорсткі обмеження, які визначені державою та медичними стандартами. Законопроект № 2646-1 про заборону абортів був внесений до Верховної Ради України депутатом із фракції "Свобода", і у разі його прийняття кожна жінка, яка вирішила зробити аборт, лікар, який їй у цьому допоміг, будуть нести кримінальну відповідальність. Окрім цього, законопроектом пропонується встановити адміністративну відповідальність за публічну пропаганду або заклик до аборту.

Депутати пропонують повністю заборонити штучне переривання вагітності за винятком трьох випадків: якщо вагітність несе пряму загрозу життю вагітної жінки; якщо присутні медичні показання щодо патології плоду, несумісної з життям після народження дитини; або якщо в судовому порядку доведені факти зачаття дитини в результаті зґвалтування. Якщо медичні показники є цілком логічними, то третій випадок – доведення в судовому порядку факту зачаття дитини в результаті зґвалтування, викликає багато запитань. Враховуючи судову систему, термін тривалості досудового слідства, розгляду справи в суді першої, а, можливо, і апеляційної інстанції, поки даний факт буде доведено, дитина вже самостійно зможе ходити та казати перші слова. Нещодавно завершилась одна кримінальна справа, пов'язана із захистом дитини від сексуального насильства: поки відбувалось досудове слідство та суди, пройшло рік і всім місяців.

Варто зазначити, що у пояснювальній записці законопроекту сказано: не потребує додаткового фінансування. А як же превентивні заходи? Введення для школярів та молодих батьків спеціальних занять про засоби контрацепції і планування сім'ї? До нас на дитячу гарячу лінію щодня телефонують близько 150 дітей. Багато їхніх питань стосується сексуального виховання. Депутати не говорять про соціально-економічний стан багатьох сімей чи нестачу дитячих садків. Багато хто зупиняється на 1-2 дітях, бо матеріально не спроможні забезпечити дитину всім необхідним. Це ніяк не передбачено законопроектом.

Бувають випадки, коли саме чоловіки наполягають на проведенні аборту. Кажуть, що не готові стати батьками, погрожують покинути жінку, якщо вона народить. Жінка часто стикається із ситуацією, коли самостійно не спроможна виховати дитину.

Криміналізація абортів - найпростіший спосіб, але нічого не вирішує. Це не поліпшить демографічну ситуацію. В Україні висока смертність населення. Цьому сприяє збільшення поширення туберкульозу та ВІЛ-СНІДу. Українці масово емігрують за кордон. В країні триває економічна криза. У разі прийняття законопроекту, зросте кількість тіньових абортів, адже ті чинники, які призводять до прийняття рішення зробити аборт, не зникнуть.

І головне, про що забули депутати-чоловіки, що жінка має право вільно вирішувати питання про кількість дітей та проміжки часу між їх народженнями. Це закріплено у Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Україна її ратифікувала і взяла на себе зобов'язання дотримуватися. Жінка самостійно повинна приймати рішення щодо свого життя і тіла. Україна є світською країною, де розділено мораль і право. Люди мають право робити вибір. І варто пам'ятати, що жінка – це також людина. Держава має забезпечувати умови, які спонукатимуть жінку або сім'ю мати якомога більше дітей, а не криміналізувати проведення аборту. Я переконана, що якщо держава забезпечить жінку, сім'ю соціальними гарантіями, в країні кількість проведення абортів набагато зменшиться.

Сейчас вы читаете новость «Криміналізація абортів не поліпшить демографічну ситуацію». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

66

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть