Ексклюзивы
четверг, 25 июля 2013 10:46
Олег Соскін
Олег Соскін
Директор Інституту трансформації суспільства, професор кафедри міжнародної економіки та підприємництва Національної академії управління

Векселями будуть просто обклеювати туалети

Президент Віктор Янукович підписав законопроект про введення казначейських векселів. Закон входить у дію на наступний день після його опублікування. Векселі видаватимуть строком обігу до 5 років, з дохідністю, що не перевищує 5 %.

На початку відновлення незалежності відбулася так звана бартеризація, коли фактично суб'єкти господарювання між собою не могли здійснювати грошові розрахунки. Основна маса розрахунків проходила через товарний бартер. Це свідчить про закріплення в країні відсталості і перехід до печерних форм функціювання. Адже в умовах ринку капітал повинен обов'язково приймати грошову форму.

Векселі — це та сама бартеризація, усунення реальних грошових відносин. І це перша їхня негативна риса.

Друга негативна риса — це те, що вексель, на відміну від акцій та інших цінних паперів, не формує прибутку. Він є чистим борговим зобов'язанням, виконує жорсткі фіскальні функції. Вексель з'являється там, де покупець не може розрахуватися із виробником. У нашому випадку, суб'єктом, який не може розрахуватися із виробником є державна машина, тобто держбюджет. Це означає, що апріорі держава вже не може виконувати функції товарно-грошових відносин. Вводячи інструмент векселів, вона розписалася у тому, що як господарський суб'єкт не здатна купувати товари за гроші.

Вексель, як борговий інструмент, має, на відміну від інших цінних паперів, від'ємну природу, бо формує не прибуток у вигляді відсотка, а дисконт, тобто відбувається віднімання коштів, а не їхнє додавання. Виходить, що вексель реально матиме завжди нижчу ціну, ніж та сума, яка вказана у цьому векселі. І це третя негативна риса векселю — те, що він буде ходити на ринку за нижчою вартістю, ніж вона задекларована. І дисконт буде зростати по мірі того, як ринок витискатиме векселі з обігу.

Держава буде все більше продукувати ці векселі, видаватиме їх компаніям, яким не повернули НДС, але куди дівати цей папір, хто його купуватиме? В результаті дисконт зростатиме. Ці папери нікому не будуть потрібні. Бо той, хто їх випускає, тобто казначейство, не є ліквідним продавцем. Адже чим воно гарантує ліквідність векселю? Зрозуміло, що лежить під акцією — власність акціонерного товариства. Так само зрозуміло, що лежить під євробондами. А що лежить під векселями? Це папірці, мильні бульки.

Зараз всі підприємства, перед якими держава має борги, сунуться, щоби їм видали ці векселі, кинуться щось з ними робити, почнуть їх закладати в банки, а їх будуть приймати з дуже низькою ставкою. Дисконт буде — 20-50%, тобто саме на такий відсоток впаде вартість цих векселів. Це по суті, наслідок діяльності уряду, який розтринькав золотовалютні запаси, створив некерований державний загальний борг і який не може обслуговувати бюджет, оскільки вже маємо, фактично, колапс державної бюджетної політики.

Тому векселі — це спроба потопаючого показати, що він ще на щось спроможний, намагання вхопитися за останню соломинку. І замість того, щоби дійсно лікувати економіку, змінити соціально-економічну модель, влада ще більше заганяє хворобу всередину. Виходу з цього тупика вже не буде. Бо не варто забувати, що це відбувається в умовах розгортання другої хвилі світової економічної кризи.

Якщо далі буде так продовжуватися, то економіка втримається ще максимум кілька місяців. Векселі — це вже остання фаза агонії. Та й сам вексель — це вже агонія. Цей механізм за жодних обставин не можна було приймати. І перші негативні тенденції від його введення проявлять себе вже на початку жовтня. Тоді на ринку з'явиться дуже велика кількість векселів, які просто знеціняться. В результаті виникне така ситуація, що ними будуть просто туалети обклеювати. А взагалі Азарову разом із Арбузовим, Соркіним і Януковичем будуть їх засовувати в одне місце і підпалювати.

Взагалі жовтень-листопад будуть надзвичайно складними для країни. Якщо ж їх переживемо, то після різдвяних світ, десь у лютому-березні все одно рвоне. Це крайній строк.

Сейчас вы читаете новость «Векселями будуть просто обклеювати туалети». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть