Ексклюзивы
среда, 04 июля 2012 12:50
Сергій Толстов
Сергій Толстов
Директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень

Бойкот Євро-2012 ініціювали українські опозиціонери

Фінальний матч Євро-2012 відвідали президент Білорусі Олександр Лукашенко, Грузії - Михайло Саакашвілі, Вірменії - Серж Саргсян, Таджикистану Эмомали Рахмон, а також президент Польщі Броніслав Комаровський. Із останнім Віктор Янукович віч-на-віч обговорив питання двосторонньої співпраці. Серед інших європейських політиків були присутні прем'єр-міністри Італії й Іспанії Маріано Рахой і Маріо Монті, чиї команди грали у фіналі. Вони не зустрічалися з українськими високопосадовцями. Але направили Януковичу спільного листа, у якому подякували за хорошу організацію турніру і висловили сподівання на позитивний результат судового процесу над Юлією Тимошенко.

На офіційний бойкот Євро-2012 європейці не наважилися. Інакше б глави урядів Італії та Іспанії не приїхали. Але провели серйозні заходи, щоб підірвати імідж чемпіонату. Упевнений, що Євро відвідували і політичні фігури меншого рангу - міністри, депутати. Але колективних фотографій для преси, звичайних для таких візитів, не робили.
Мав місце негативний ефект від компанії у зв'язку із ув'язненням Тимошенко. Причому, ініціаторами бойкоту європейців були українські діячі опозиції. Якби імідж Євро не був підірваний, то між високопосадовцями відбувалися б короткі зустрічі, обміни думками. Політичні лідери зустрілися б у невимушеній атмосфері, жартували, спілкувалися б за бокалом шампанського або чашкою чаю. Зазвичай, на чемпіонатах не обговорюють серйозні вузькоспеціалізовані питання. Хіба що попередньо.

Янукович після Євро сказав, що вболівальники 15 країн стали нашими союзниками. Думаю, він досить адекватно оцінив ситуацію. Люди, які приїхали, побачили, що тут живуть не папуаси, не аборигени, що ми - пристойна країна. Є проблеми з транспортною, туристичною інфраструктурою, але в цілому країна комфортна, населення не схильне до бандитизму. У нас немає такої злочинності, як у північному Нью-Йорку і деяких районах Брюсселя, куди навіть вдень зайти моторошно.

Євро-2012 не є якимось критично важливим епізодом в українсько-польських відносинах. Сторони нормально працювали, координували свої дії. Буде обмін досвідом із Росією щодо організації спортивних заходів, адже у сусідів 2014 року відбудеться зимова Олімпіада. Повинна ж бути якась позитивна тема між країнами, якщо немає помітних економічних зрушень. Вони розуміють, що Янукович їм абсолютно не ворог. Це ж не Ющенко чи Яценюк. Інша справа, що слухатися їх не дуже хоче.

Тема Євро не буде головною на майбутніх парламентських виборах. Вона буде присутня як певний елемент самоствердження серед політиків, українських вболівальників, тих, хто був причетний до фан-зон. Якби Україна вийшла в півфінал або хоча б у чвертьфінал, ефект від Євро був би значнішим. Він став би елементом національної гордості.

Сейчас вы читаете новость «Бойкот Євро-2012 ініціювали українські опозиціонери». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть