Ексклюзивы
воскресенье, 10 февраля 2013 09:00
Оксана Снигур
Оксана Снигур
Оксана Снигур

Кисла капуста

– Найбільше стара Петра пишається ­своєю квашеною капустою, – розповідає у Skype подруга Оля. – ­Щороку ­влаштовує обід для всіх сусідів, щоб "зняти пробу". Потім дає кожному по 2–3 кілограми додому. Це для неї ­головна ознака хорошої господині.

Оля знайшла роботу в Німеччині рік тому. Мала обробляти дані відділу кадрів невеликої фірми в Мюнхені. ­Власник пообіцяв підвищення, якщо поживе трохи з його матір'ю у передмісті. Обсяг роботи зменшив, дозволив працювати з дому, але попросив допомагати прибирати й ходити по магазинах.

– Баба всім розповідає, яка вона хороша господиня. Має свій город на задньому дворі, чотирьох індиків. ­Примушує мити вікна раз на тиждень. Щодня маю чистити унітаз і ванну. ­Дівчата з Польщі всі в неї трохи жили. Правда, найдовше три місяці, а мене вже півроку маринує.

Отримую дві зарплатні, живу безкоштовно

Конфліктувала Оля з фрау лише раз. Коли порадила їй винести капусту з літньої кухні у підвал, щоб не перекисла. Осінь була рекордно теплою, капуста в теплому приміщенні почала "шуміти". Фрау Петра тоді обурено кричала синові в трубку, що Ольга з України намагає­ться вчити її, як робити коронну страву, що вона забула своє місце. Син пообіцяв підвищити Олі зарплатню і доплатити за ці місяці за хатню роботу, але попросив пожити ще кілька місяців.

– Я й не проти, – казала тоді подруга. – У фрау дуже хороша німецька, можу читати художні книжки тепер. Отримую дві зарплатні, живу безкоштовно. ­Наступ­ного тижня маємо влаштовувати той обід для всіх сусідів.

Обід так і не влаштували. Капуста пере­кисла. Фрау всім розповідала, що цього року обіду не буде, бо Оля – з України і це її улюблена страва.

– Прикиньте, казала, що я снідаю пиріжками з капустою, на обід варю суп, а на вечерю тушу її зі свининою. ­Мовляв, не хоче мене обділяти, бо я хороша помічниця. Мені сусіди вже принесли стару книжку "100 святкових рецептів із кислої капусти". ­Напевно, тому й попросили залишитися, щоб стара мала чим відбрехатися.

За два місяці Олю повернули в офіс. На її місце до фрау пішла росіянка, яка ­хотіла б працювати в одному з магазинів фірми.

Сейчас вы читаете новость «Кисла капуста». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Больше всего комментируют
Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть