Ексклюзивы
пятница, 06 декабря 2013 12:27
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Спецтема: Евромайдан-2013

Янукович подсказывает людям, что мирные протесты не имеют смысла

Українська влада має безліч причин не інтегруватися з Євросоюзом. Одна з них - надзвичайно важлива для нас і дуже незручна для Януковича – у Європі політики прислухаються до громадської думки і реагують на неї належним чином.

Останні два тижні Янукович з компанією демонструють, що для них цивілізований діалог із суспільством неприйнятний. У відповідь на багатосоттисячні демонстрації та протести – кийки "Беркута", показові репресії з метою залякати тих, хто чинить спротив. До цього додаються недолугі спроби імітувати власну підтримку за рахунок звезення проплачених мітингарів, агресивна риторика підконтрольних облрад східних та південних областей.

Усе це свідчить про налаштованість лише на конфронтацію і придушення виступів. Янукович вважає, що прислухатися до голосу суспільства – це демонструвати слабкість. Власне, так вважають всі диктатори.

Звичайно, можливості Майдану обмежені, оскільки акції винятково мирні. Водночас безрезультатне завершення протестів матиме важкі наслідки. З історії ми знаємо, що після всіх невдалих або незавершених до логічного кінця революцій наставала жорстка реакція. У нас також в разі чого репресії проти інакомислячих не забаряться.

Однак дії режиму несуть не меншу загрозу і для нього самого. Якщо нинішні виступи завершаться безрезультатно, суспільство переконається – у мирному діалозі з цією владою немає сенсу. Люди дедалі більше стверджуватимуться у думці, що дієвою може бути винятково сила.

По-суті, Янукович поводиться нині так, як у лютому 2011 року покійний тепер Муаммар Каддафі. Він та його сім'я також відреагували на масові протести силою і конфронтацією, без жодних спроб почути протестувальників і розпочати з ними діалог. Відомо, чим це скінчилося для країни, Каддафі та його сім'ї.

На щастя, точна копія лівійських подій в Україні навряд чи можлива з багатьох причин. Проте той досвід свідчить, що може означати відсутність діалогу між суспільством і непопулярною владою, а особливо репресії з боку останньої. У разі придушення Януковичем виступів або відсутності реакції на вимоги людей настрої однозначно радикалізуватимуться. Вже тепер є дуже багато охочих перейти до набагато активніших дій, аніж просто стояння на Майдані і пікетування.

Півтора роки залишилося до президентських виборів 2015-го. І якщо вибуху не станеться нині, то тоді Янукович гарантовано матиме справу з не такими як тепер мирними і усміхненими протестувальниками. Тому і для країни, і для нього особисто було би мудріше та безпечніше досягти компромісу зараз і не розвивати конфлікт до межі, за якою діалог стане неможливим.

Сейчас вы читаете новость «Янукович подсказывает людям, что мирные протесты не имеют смысла». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть