Ексклюзивы
среда, 02 июня 2010 12:23

Лідер Партії зелених просить Януковича зупинити вакханалію в Парку ім. Горького

Ми, представники 36 екологічних організацій України, Польщі, Угорщини, Республіки Білорусь, керуючись Програмою ООН з охорони навколишнього середовища, спрямовуючи свої зусилля на координацію дій щодо захисту природи на загальносистемному рівні, стурбовані ситуацією, що склалася в місті Харкові (Україна) навколо еко-масиву "Лісопарк" (Парк ім.Горького).

Сьогодні цей парк, який є, по суті, "легенями" найбільшого мегаполісу України знищується муніципалітетом Харкова. Протести харків'ян потрапили під нещадну реакцію міської влади, яка відвела територію парку (а це понад 136 гектарів вікових дерев) під котеджну забудову і нові автомагістралі.

Рух на захист Парку ім.Горького очолює Харківська обласна організація "Партії зелених України", голова якої Андрій Антонов написав відкритого листа Президентові України. Ми підтримуємо справедливі вимоги наших харківських колег і закликаємо всіх небайдужих громадян залишити підпис під зверненням А. Антонова до Президента України .

Ми вимагаємо зупинити беззаконня харківської міської влади і повернути парк його справжнім власникам - харків'янам!

Для того, щоб залишити свій підпис під "Відкритим листом", зв'яжіться з Харківським відділенням Партії зелених України за тел:. +38 (057) 717-07-15 або [email protected].

Всеукраїнська екологічна ліга, Всеукраїнський комітет підтримки Програми ООН з навколишнього середовища, Екологічний молодіжний центр "Юніеко", Благодійний фонд "ЕкоПраво-Львів", Громадська екологічна організація "Кримська Республіканська Асоціація "Екологія і світ", Polskiej Zielonej Sieci, Spolecznego Instytutu Ekologicznego, Fundacja Wspierania Inicjatyw Ekologicznych, Kornyezetvedelmi Ujsagirok Tarsasaga, Білоруський Національний комітет сприяння Програмі ООН з навколишнього середовища, Білоруське товариство охорони природи та інші (всього 36 підписів).

Президентові України В. Януковичу

Звернення

Шановний Вікторе Федоровичу!

Хочу проінформувати Вас, що до новітньої історії Харкова записана "чорна сторінка".

19 травня 2010 на засіданні виконкому Харківської міської ради було прийнято рішення про будівництво чотирьохсмугової дороги через Центральний парк культури і відпочинку ім.Горького.

І вже 20 травня міська влада, незважаючи на протести екологів і громадськості, приступила до знищення зелених насаджень. На сьогодні вирублено вже більше 600 дерев.

Виходячи з цього, хотілося б звернути Вашу увагу на декілька моментів.

По-перше, відзначу, що Миколаївський парк (нині Парк ім.Горького) був закладений ще в 1893-1895 рр. ХIX ст. Фінансування будівництва здійснювалося за рахунок простих мешканців міста, багато з яких, особливо студенти та гімназисти, безпосередньо брали участь у висадці дерев.

Відзначу, що Харків найближчим часом може позбутися великої історичної цінності.

По-друге, звертаю Вашу увагу, що парк, який має більш ніж вікову історію, багато хто називає "зеленим фільтром Харкова", оскільки він сприяє очищенню повітря центральних вулиць міста від великої кількості шкідливих речовин, що залишаються тисячами автомобілів.

Таким чином, в Харкові скоро може бути ліквідований важливий елемент екосистеми.

По-третє, парк ім.Горького вже давно став улюбленим місцем проведення дозвілля багатьох харків'ян. Вирубка декількох гектарів зелених насаджень і величезний потік автомобільного транспорту, який буде пущений через нього, позбавить парк звичної тиші і домашнього затишку.

Харків'яни незабаром можуть назавжди втратити улюблене місце відпочинку для себе, своїх дітей і онуків.

Представники "Партії Зелених України" раніше неодноразово висловлювали свою незгоду з діями міської влади, яка цілеспрямовано знищує харківські "зелені зони".

Однак на наші численні звернення ніхто і ніяк не реагує. І "машина" зі знищення "зелених зон" починає набирати свої оберти.

Згідно із затвердженим нинішньою міською владою планом найближчим часом місто має втратити майже 300 га зелених насаджень. Крім Парку ім.Горького, постраждають вікові дерева, що ростуть у парку "Зустріч", в парку ім.Шевченка та багатьох інших.

Я розумію, що можливо, ці проблеми не є значущими для керівника Вашого рівня, і цілком допускаю, що Ви ніяк не відреагуєте на це звернення.

Однак хочу вас запевнити, що мету поліпшення життя громадян, яку Ви визначили пріоритетом своєї діяльності, неможливо досягти без вирішення екологічних проблем. Більш того, ніяке підвищення зарплат не замінять харків'янам чистого повітря і комфортного середовища проживання.

Шановний Вікторе Федоровичу!

Я прошу Вас зупинити свавілля місцевих чиновників і зупинити вирубку зелених зон Харкова!

Я дуже сподіваюся, що проблеми більш ніж мільйона харків'ян, які підтримали Вас на останніх виборах, не залишать Вас байдужим.

Я вірю, що Харків залишиться зеленим. Спілкуючись з колегами із західних областей України, я знаю, як просто зруйнувати століттями складену екосистему і як важко її потім відновити.

Я впевнений, що з Вашою допомогою нам вдасться перешкодити злочинним ініціативам деяких чиновників, що зарвалися та використовують ім'я Партії регіонів на власну користь.

Керівник Харківської обласної організації

Партії зелених України А. Антонов

Сейчас вы читаете новость «Лідер Партії зелених просить Януковича зупинити вакханалію в Парку ім. Горького». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 79692
Голосование Поддерживаете введение биометрического контроля на границе с РФ?
  • Поддерживаю. Теперь нужно запретить украинцам ездить в Россию
  • Нет, ничего не даст кроме очередей на границе
  • Нужно вводить визовый режим
  • Лучше запретить россиянам въезд в Украину
  • Это ничего не даст. Преступники с РФ все равно будут находить способы попасть в Украину
  • Достаточно полностью прекратить транспортное сообщение с РФ
  • Сомнительное решение. Такой контроль еще больше провоцировать Россию. Возможно обострение на Востоке
Просмотреть