Ексклюзивы
вторник, 18 апреля 2017 10:34
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Любов до Ердогана

Туреччина поділилася майже порівну. В неділю на референдумі турки змінили форму правління своєї країни – з 2019 року вона буде президентською республікою. У бюлетені було лише два слова "evet" і "hayir" - так або ні. 51,4% вирішили – "так" - й узаконили 18 поправок до чинної Конституції. Влада президента значно зросте. Реджеп Таїп Ердоган зможе особисто оголошувати надзвичайний стан і організовувати референдуми. Він не мав сумнівів, що переможе. 50 мільйонів голосів підрахували за ніч.

- Це все жахливо, - 26-річна Бушра збиває попіл до скляної попільнички. Ми відпочиваємо в готелі на березі Середземного моря. Липень минулого року, учора відбулася невдала спроба державного перевороту в Туреччині. Загинула добра сотня людей, тисячі поранених і ув'язнених. Біля моря – спокій і спека, але сидимо в ноутбуках, читаємо новини. Вона каже: - Аллах-Аллах, тепер доведеться закритися.

"Закритися" – це одягти хіджаб, як наполегливо радять ісламські богослови. Уся турецька преса якось жваво обговорювала дружину Ердогана - Еміне. Під час офіційних заходів з іноземними делегаціями вона одягла хустку. Відтоді минуло понад 5 років. Новина стала буденністю. З липня 2016-го закрили 150 засобів масової інформації.

"Так" Ердоганові сказала уся Центральна Туреччина. Проти - Стамбул, Анкара, Ізмір, курортні провінції й турецька діаспора з Європи. Інтернет так само поділений навпіл. Аватарки з "evet" висвічують червоним кольором у стрічці. Ті, хто проти, своєї думки не афішують. Про те, що не згодні з президентом, турки говорять стиха. "Він тягне країну назад", - колись писали на стінах.

"Я кохаю тебе, Ердогане!", - у запалі під новинами про референдум радісно коментує турецький знайомий. Пояснює: "Ми готові віддати життя за Туреччину!".

"У нас в усіх буде така можливість", - резюмує в особисті повідомлення іще один френд.
Ще до референдуму Ердоган афішував відновлення смертної кари.

Сейчас вы читаете новость «Любов до Ердогана». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть