Ексклюзивы
понедельник, 14 июля 2014 17:56

Коломойский "созрел"

Губернатор Дніпропетровщини пропонує знищити спонсорів тероризму та "розкуркулити" Ахметова з Фірташем.

Гучні заяви Коломойського про боротьбу із олігархами - це швидше прояв внутрішнього бажання, аніж декларація якихось програмових політичних намірів. Всі прекрасно розуміють, що очільник Дніпропетровської обласної державної адміністрації нині по вінця обтяжений виконавчою владою.

Рано чи пізно питання українських олігархів треба вирішувати. Це надзвичайно актуальна проблема. Все впирається в методи боротьби з монополістами. Їх не потрібно "розкуркулювати". В складних українських реаліях олігархів треба перетворювати на законослухняних капіталістів. Для цього мільярдерів варто позбавити можливості впливати на владу, особливо, на її виконавчий сектор.

На нинішньому етапі домовлятись з Ахметовим і Фірташем запізно. Вони проїхали поворот, коли могли продемонструвати свою лояльність до національного українського проекту. Тепер перемагає логіка "все для фронту, все для перемоги". Тому за умов війни деякі стратегічні об'єкти доведеться націоналізувати.

З огляду на це, заяви Коломойського про націоналізацію майна вітчизняних багатіїв суспільство сприйме позитивно. Проте озвучувати подібні речі - не його рівень компетенції. Адже такі радикальні маніфести звучать доволі комічно.

Голослівна нелюбов Коломойського до Ахметова і Фірташа швидше за все не "тягне" на кулуарну домовленість з президентом Порошенком. Слова Ігоря Валерійовича варто розглядати як бажання догодити своєму електоратові. Всі останні заяви лягають в площину очікувань потенційних виборців.

Коломойський "дозрів" до входження в публічну політику. Він розуміє, що навряд чи в мирний час так довго знаходився б в кріслі губернатора. Рано чи пізно номінальна влада в особі Порошенка та неформальна влада Коломойського зіткнуться. Це буде конфлікт інтересів.

Проте поки що Коломойський не афішує межі своїх політичних амбіцій. Він працюватиме над створенням політичних проектів, аби отримати представництво в парламенті.

Ще одне ноу-хау дніпропетровського керівника - пропозиція фінансово карати спонсорів тероризму. Зокрема, конфісковувати їх активи і передавати учасникам АТО і родичам загиблих. Поряд із цією заявою він згадує прізвища Ахметов і Фірташа. Таким чином неформально натякає, що саме вони і є спонсорами тероризму на Сході.

Не зважаючи на усю правдивість таких умовиводів все-таки хотілось, аби Україна залишалась правовою державою, а подібні звинувачення оголошував суд, а не пан Коломойський.

Сейчас вы читаете новость «Коломойский "созрел"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть