Ексклюзивы
понедельник, 19 августа 2013 15:46
Борис Кушнірук
Борис Кушнірук
Економіст

Бойкотування російських товарів Україні тільки зашкодить

Як Україні потрібно реагувати на блокування українського імпорту з боку Росії?

Уряд має сформулювати і озвучити свою позицію стосовно торгової війни. І ця позиція України має знайти відображення у світових ЗМІ. Якщо потрібно, матеріали слід розміщувати за гроші як рекламні тексти. Наш уряд має висловитися на весь світ, що така поведінка з боку Росії неприпустима. Потрібна жорстка публічна кампанія. Жорстка - це не значить хамська. Вона має бути просто максимально озвучена. При цьому не потрібно допускати людських образ по відношенню до російських урядовців. Росія завжди відслідковує заяви щодо себе і турбується, як виграти піар-кампанію. Вони в інформаційному полі працюють набагато вправніше і цілеспрямованіше. Росія має більший досвід і більшу готовність грати в такі ігри. В Україні, на привеликий жаль, є досвід по дискредитації одних політичних груп в інтересах інших. А от із захистом державних інтересів виходить набагато гірше.

Також Україна повинна апелювати до Світової організації торгівлі як до судді у цьому конфлікті. Країна має озвучити ВТО свої позиції, і вимагати санкцій за порушення правил торгівлі країнами-членами організацій.

Влада безперечно повинна робити кроки, які б зменшили залежність України від постачання імпорту лише в одну країну. За 5 місяців поточного року частка українського експорту у Росію склала 23,7%. Потрібно диверсифікувати покупців українських товарів.

З точки зору українського бізнесу бойкотування наших товарів - це ризик, який слід було закладати з самого початку співпраці з російськими партнерами. Росія завжди була не просто складним, а надзвичайно складним партнером. І хоча це дуже цікавий ринок, треба розуміти, що він дуже політизований. Співробітництво з росіянами завжди буде нести ризики через політичні рішення, які приймає керівництво Росії.

А українським громадянам я пораджу просто купувати українські продукти. Я особисто завжди цікавлюся, де вироблена продукція, яку збираюсь купити, скільки у товарі українського і неукраїнського. Якщо маю вибір, краще віддам гроші за українське, не пов'язуючи це з фактом блокування Росією наших товарів. Якщо у присутності друга-француза купити у паризькому супермаркеті нефранцузький продукт, то друг образиться. Принаймні, сприйме це доволі холодно.

Закликати бойкотувати російські товари не потрібно. Україна купляє у Росії переважно сировину. У структурі імпорту з Росії сировина складає відсотків 80. Ми постачаємо туди готової продукції значно більше, ніж вони нам. Тому бойкотувати товари - шкодити самим собі. Закриття кордонів для російського експорту є ударом по українському виробнику. Росія в цьому також зацікавлена. Вона очікує на такий крок, щоб закрити від нас свою економіку.

Сейчас вы читаете новость «Бойкотування російських товарів Україні тільки зашкодить». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть